Nyitókép: SITA

 

Szerda reggeltől hétfő estig sztrájkba lépnek a német vasút Deutsche Bahn (DB) személyszállításban érintett mozdonyvezetői. A teherszállításban már kedd este leállítják a munkát, jelentette be a GDL szakszervezete. A tiltakozás, amellyel a szakszervezet magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követel, nemcsak a németországi közlekedést bénítja meg, hanem a csehországi, szlovákiai, magyarországi járatoknál is gondok lesznek.

 

A munkáltató múlt pénteki új ajánlata sem tántorította el a mozdonyvezetőket a sztrájktól. Az ajánlat mozdonyvezetőknek az eddigi heti 38-ról 37 órára történő munkaidő-csökkentést ígértek a teljes bér megtartása mellett, emellett akár 13 százalékos béremelést is javasoltak. A GDL szerint azonban ez az ajánlat hamis volt.

 

 hirdetes_300x300  

„A Deutsche Bahn harmadik, állítólag javított ajánlata ismét megmutatta, hogy a vasúttársaság továbbra is a korábbi elutasító és konfrontatív irányvonalat követi. Semmi jele annak, hogy megállapodásra törekednének”

 

– áll a szakszervezet közleményében. A tüntetés részleteit ma délelőtt szeretnék bejelenteni.

 

A teljes fizetésű műszakban dolgozók heti 38-ról 35-re való munkaóráinak csökkentését követelik a GDL-s szakszervezetek, továbbá havi 555 eurós béremelést, valamint 3000 euró egyszeri kompenzációt az infláció miatt.

 

A vasúttársaság elutasítja a kérést, mert szerintük ez 50 százalékkal növelné a személyi költségeket. Most legfeljebb 13 százalékos béremelést és 2850 euró egyszeri prémiumot javasolnak, ami a kormány inflációellenes intézkedésének köszönhetően adómentes lenne. A DB szerint a mozdonyvezetők 45 000 és 56 000 euró  közötti összeget keresnek évente, beleértve a többletfizetéseket és a bónuszokat.

 

A heti 37 órára csökkentett munkaidő, amelyet pénteken jelentett be Martin Seiler, a DB HR vezetője, 2026. január 1-jén lépne életbe. A mozdonyvezetők ezután választhatnak, hogy szeretnének-e a rövidebb munkaidőt azonos fizetés mellett, vagy tovább 2,7 százalékos béremeléssel.

 

A GDL-i DB mozdonyvezetői szakszervezet november óta háromszor, utoljára január második hetében sztrájkoltak. A személyszállításban 64 óráig tartott a sztrájk, a teherszállításban nyolc órával hosszabb volt.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.