Nyitókép: Telegram, reprofoto

 

Az oroszországi Belgorod régióban, amely az ukrán határ közelében található, lezuhant egy Il-76-os katonai repülőgép, közölte az orosz védelmi minisztérium. Fedélzeten többek között 65 ukrán hadifogoly tartózkodott. A Telegram csatorna szerint, mely a gép lezuhanásáról készült felvételt is közölte, a fedélzeten 112 ember tartózkodott.

 

Andrej Kartapolov orosz képviselő az Állami Dumában, a parlament alsóházában azt mondta, hogy az Il-76-os gépet három Patriot vagy Iris-T rakéta lőtte le – írja a Meduza honlapja egy másik politikusra, Jevgenyij Popovra hivatkozva. Kijev egyelőre nem tett hivatalos nyilatkozatot.

 

 hirdetes_300x300  

„Idén január 24-én, moszkvai idő szerint körülbelül 11 órakor (közép-európai idő szerint 9:00 órakor) egy Il-76-os repülőgép lezuhant rendes repülés közben Belgorod régióban. A fedélzetén az ukrán fegyveres erők 65 hadifoglya tartózkodott, akiket fogolycsere céljából szállítottak a belgorodi régióba”

 

– közölte az orosz védelmi minisztérium a TASS ügynökség szerint. Elmondása szerint a gépen hatfős személyzeti és három kísérőtag is tartózkodott.

 

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a repülőgép-szerencsétlenség okát vizsgálják, katonai bizottság indult a légiszerencsétlenség helyszínére.

 

Az Conflict Intelligence Team oknyomozó oldal közzétett egy videót, amelyen az Il-76 lezuhanása látható.

 

Kartapolov állítása szerint egy másik Il-76-os repülőgép is repült nyolc tucat hadifoglyal a fedélzetén a gép mögött, de az visszafordult. A Reuters értesülései szerint Kartapalov nem szolgáltatott forrást állításaihoz. A Patriot és az Iris-T rendszereket nyugati szövetségesei szállították Ukrajnának, akik katonailag támogatják az Oroszország által megtámadt országot.

 

Az Ukrainska pravda a balesetről szóló jelentés első verziójában azt írta, hogy az ukrán fegyveres erőknél dolgozó forrásai megerősítették a repülőgép-szerencsétlenségről szóló értesülést, mondván, hogy „az ő munkájuk volt”. Később szerkesztette szövegét, és következtetésében azt írja, hogy azért távolította el ezt az információt, mert egy másik forrás nem erősítette azt meg. A vezérkar egyik forrása szerint a gép S-300-as légvédelmi rakétákat szállított – írja az Ukrainska pravda.

 

Kijev egyelőre nem tett hivatalos nyilatkozatot. A védelmi minisztérium nem tudja megerősíteni, hogy a gépet az ukrán védelmi erők lőtték-e le, mert „az információk még ellenőrzés alatt állnak” – írta honlapján a Suspilne ukrán közszolgálati műsorszolgáltató.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.