Nyitókép: SITA

 

A földgáz óceánon keresztül történő szállítása akár százszor több kibocsátást eredményez, mint a széntermelés.

 

Az amerikai földgáz óceánon át Csehországba történő szállítása több mint százszor több kibocsátást eredményez, mint a jelenlegi szénszállítás. A szén ugyanakkor lényegesen több kibocsátást termel az égés során. Ez derül ki az Europe in Data adatújságírói portál elemzéséből, amely szerint hosszú távon az atomenergia és a megújuló források kombinációja a legalkalmasabb.

 

 hirdetes_300x300  

Csehország tavaly ősz óta szállíttat gázt a tengerentúlról, a CEZ energiacsoport ekkortól bérelt kapacitást a hollandiai Eemshavenben található cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálon. A portál szerint az USA-ból Hollandián, Németországon keresztül, hozzávetőleg 10 ezer kilométeres távolságon keresztül szállítják a gázt Csehországba. Ezzel szemben a cseh szén egységnyi nagyságrendben több száz kilométert utazik az erőműhöz. Az út során az elemzés szerint hozzávetőleg 132 gramm szén-dioxid keletkezik kilogrammonként a szállított gázon. Ezzel szemben, ha a szenet sokkal rövidebb távolságra szállítják, a termelt kibocsátás akár százszor alacsonyabb.

 

Míg a közlekedésből származó kibocsátások összehasonlításában a hazai szén jobban teljesít, mint az amerikai gáz, az égésből származó kibocsátások esetében az ellenkezője igaz az elemzés szerint.

 

A szén és a gáz negatív következményeinek végső összehasonlítása bonyolult, mert a földgáz szénlábnyomát tovább növeli a kitermelés és szállítás során a levegőbe szivárgó metán. Ezeket azonban még nem számolták ki pontosan.

 

A Europe in Data portál szerint az a kérdés, mennyire hatékonyak a gázinfrastruktúrába történő beruházások, ha Európa azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2050-re szén-dioxid-semleges lesz.

 

„A forrásokat közvetlenül a megújuló forrásokra, vagy a megújuló források és at atom kombinációjára lehetne fordítani, amelyek szénlábnyoma lényegesen kisebb. Például az európai alapokból vagy a kibocsátási egységek értékesítéséből származó forrásokat pontosan a zöld korszerűsítésre kell fordítani. az EU tagállamai”

 

– mondta Kateřina Novotná, a CSRD.cz portál főszerkesztője.

 

Energetikai szakemberek szerint azonban a következő években is fontos szerepe lesz a gáznak, ugyanis az atomenergia és a megújuló források részarányának növelése időbe telik.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!