Nyitókép: SITA

 

2023-ban a nyugdíjak átlagösszege Szlovákiában  meghaladta az infláció mértékét, olvasható a Költségvetési Tanács elemzésében. A nyugdíjasok vásárlóereje így elemzők szerit visszatért az inflációs sokk előtti szintre. Mindez még azelőtt, hogy a Fico-kormány jóváhagyta volna a 300 eurós, 13. nyugdíjnak nevezett támogatást.

 

A jelenlegi kormány idén azt tervezi, hogy a 13. nyugdíj összegét az átlagnyugdíj értékéhez igazítja. Az öregségi nyugdíjak esetében így a 13. nyugdíj összege elérné a 600 eurót.

 

 hirdetes_300x300  

A tanács figyelmeztetése szerint mindez 700 millió eurójába kerül majd a költségvetésnek. A standard nuyugdíjak így gyorsabban emelkednek, mint az árak. A Költségvetési Tanács számításai szerint a nyugdíjak emelkedése 6-8 százalékkal meghaladja majd az inflációt.

 

 

Erre az elemzésre azonban a Nyugdíjasok Szövetsége támadással válaszolt. A jelenlegi kormánnyal szimpatizáló nyugdíjas szervezet szerint ugyanis a közgazdászok úgy próbálják bemutatni a dolgokat, hogy a nyugdíjasok indokolatlanul sokat kapnak. Egyúttal arra kérik a parlament költségvetési bizottságát, hogy vizsgálják meg a Költségvetési Tanács sarokszámait.

 

Körkép.sk, denníkE

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!