Nyitókép: Francois Mori/AFP via Getty Images

 

Folytatódik a diplomáciai kardcsörte Stockholm és Budapest között Svédország NATO tagsága miatt. Az Aftonbladet napilap szerint Ulf Kristersson svéd miniszterelnök azt mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, hogy nincs mit megvitatni Svédország NATO-csatlakozásáról, de vannak más témák, amelyekről érdemes beszélni.

 

Orbán Viktor kedden Budapestre hívta Kristerssont, hogy megvitassák Svédország belépését az észak-atlanti szövetségbe. „Nincs mit megbeszélnünk. Készen állunk a NATO-ra” – válaszolta a svéd miniszterelnök pénteken.

 

Az Aftonbladet szerint Tobias Billström svéd külügyminiszter kifogásolta Kövér László házelnök állításait, hozzátéve, hogy soha nem sértette meg Magyarországot.

 hirdetes_300x300  

 

Kövér csütörtökön azt mondta, hogy nem támogatja Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez. Emlékeztetett arra, hogy a NATO-tagállamok vállalják, hogy ha valamelyik tagországot megtámadják, a többi állam megadja a szükséges segítséget és védelmet. Ehhez – mondta Kövér – rendkívül nagyfokú bizalomra van szükség. „Svédország nincs tisztában ezzel. Olyan messzire ment a magyar kormány rágalmazásában és a mozgástér szűkítésében, hogy azt már nem lehet visszacsinálni. Az az érzésem, hogy súlyos félreértés van a svédek fejében” – jelentette ki.

 

A török parlament kedden végre megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Magyarország ezzel az utolsó NATO-tagállam, amely még nem hagyta jóvá a skandináv ország belépését a katonai szövetségbe.

 

Teraz.sk nyomán

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!