Nyitókép: Getty Images via BBC

 

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy újra nukleáris fegyvereket telepít az Egyesült Királyság területére a növekvő orosz fenyegetés miatt – jelentette a The Guardian és a The Telegraph az amerikai védelmi minisztérium dokumentumaira hivatkozva.

 

A fegyvereket a brit Királyi Légierő (RAF) Suffolk megyében található Lakenheath bázisán helyeznék el – írja a The Telegraph. A lap szerint a vonatkozó szerződések megerősítik, hogy az Egyesült Államok azt tervezi, hogy a bázison olyan nukleáris robbanófejeket helyez el, amelyek hatóereje háromszorosa a második világháború végén a japán Hirosima városára ledobott atombomba erejének.

 

Az Egyesült Államok korábban is tartott nukleáris fegyvereket a bázison, amelyeket viszont 2008-ban kivont – írja a The Guardian. Oroszország azt közölte, hogy a nukleáris fegyverek Nagy-Britanniában való állomásoztatását eszkalációnak tekinti, és ellenlépéseket foganatosít.

 hirdetes_810x300  

 

Az USA jelenleg Belgiumban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban és Törökországban állomásoztat nukleáris robbanófejeket.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!