Nyitókép: SITA

 

Ivan Korčok államfőjelölt és korábbi külügyminiszter soha nem működött együtt a kommunista Állambiztonsággal (ŠtB), Mindezt azzal cáfolja, hogy „szigorúan titkos” átvilágítási engedélyekkel, köztük NATO-engedéllyel rendelkezett. Korčok ezt a Zoroslav Kollár ügyvéd által közzétett videóra reagálva nyilatkozta, melyben Kollár súlyos vádakat fogalmazott meg az ideológiaailag liberális, progresszív, emellett soviniszta és magyargyűlöletéről is ismert Ivan Korčokkal szemben.

 

„Néhány napja kering az interneten egy amatőr álhír arról, hogy Štb-ügynök vagyok. Annyira primitív állítás, hogy nem is volt értelme reagálni rá. A hétvégén azonban mindez új dimenziót öltött, és perceken belül az összes dezinformációs csatorna állítólagos dokumentumokra hivatkozva magyarázatot követel tőlem”

 

– mondta Korčok. Mint kifejtette, undorító, hogy a nagyapja is érintett volt az egészben.

 hirdetes_300x300  

 

„Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az állítólagos iratban szereplő úriembernek más a keresztneve és születési dátuma, mint a nagyapámnak”

 

– hangsúlyozta Korčok.

 

A korábbi külügyminiszter szerint csak két valós dolog van a most nyilvánosságra hozott információkban.

 

„Az egyik, hogy „nagyon pozitívan viszonyultam a kapitalista külföld életmódjával kapcsolatban”, és ahogy nyilvánosan elmondtam x-szer, a disszidáláson gondolkodtam. Igen, az aktában az van írva, hogy vámmentesen tornacipőket hoztam haza, mert akkoriban az ilyen lábbeli teljesen hiánycikknek számított – a jelenlegi koalíció kedvence, Gustav Husák rezsimjének köszönhetően”

 

– jelentette ki Korčok. Hozzátette, hogy ebből is világosan látszik, hogy semmiféle együttműködése, esetleg másvalaki disszidálásának az őrzése értelmetlen, hiszen ő maga volt az első, akit ilyen gondolatok foglalkoztattak.

 

A közzétett videóban Zoroslav Kollár azt állította, hogy „több üzenetet” kapott, miszerint Korčok az ŠtB munkatársa volt. „Mondtam magamban – pletyka” – , hozzátéve, hogy ezt követően tanulmányozta az ŠtB munkatársairól rendelkezésre álló dokumentumokat, és megállapította, hogy semmi lényeges nincs benne. Saját elmondása szerint viszont olyan pletykákra bukkant, amelyek szerint Korčok nagyapja az ŠtB munkatársa volt. Ezt követően több olyan dokumentumot kapott, amelyek szerinte „minden hitelességre utaló jelet mutatnak” – mondta Kollár.

 

Konkrétan Kollár szerint Korčok egy röplabdás csapattal többször is külföldre utazott, akiket meg kellett akadályoznia abban, hogy emigráljanak. Hozzátette, hogy Korčok nagyapjának neve is megtalálható az titkosügynököket tartalmazó iratokban.

 

„Tehát hajlandó vagyok elhinni, hogy a történet és a dokumentumok igazak és valódiak”

 

– tette hozzá Kollár.

 

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.