Nyitókép: SITA

 

Farmerek tüntettek vasárnap Olaszországban és Görögországban is.

Traktorokkal próbálják lezárni a Párizs felé vezető utakat a francia gazdák hétfőn, hogy akadályozzák a francia főváros élelmiszer-ellátását. A másfél hete tiltakozó gazdák akciója főképp az Orly repülőtér közelében lévő nagybani piac blokádjára irányul. A legjelentősebb francia mezőgazdasági szakszervezet (FNSA) bejelentette, hogy a gazdák folytatják tiltakozó akcióikat, annak ellenére, hogy terheik enyhítésére a kormány intézkedéseket vezet be.

 

Gabriel Attal miniszterelnök pénteken többek közt bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését. Gerald Darmanin belügyminiszter arra utasította a prefektusokat, hogy ne engedjék be a farmerek traktorait a nagyvárosokba: azt mondta, a párizsi és tartományi repülőtereknek, valamint a nemzetközi gyümölcs- és zöldségpiacnak „továbbra is működniük kell”.

 hirdetes_300x300  

 

Farmers block a highway near Ableiges, north of Paris, Friday, Jan. 26, 2024. Protesting farmers shut down long stretches of some of France’s major motorways on Friday, using their tractors to block and slow traffic and squeeze the government ever more tightly to cede to their demands that growing and rearing food should be made easier and more lucrative. (AP Photo/Thomas Padilla)

 

A kialakult helyzet igen jelentős erőforrások felhasználását igényli. 15 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítunk az ellátás biztosítására

 Gerald Darmanin, francia belügyminiszter

A francia farmerekhez hasonlóan a gazdák több európai országban is tiltakozó megmozdulásokat hajtottak végre vasárnap. Tüntetők az olaszországi Alessandriában is többek közt a gázolaj árának emelkedése miatt tiltakoztak. Azt mondták, elegük van az egyre szigorúbb EU-s intézkedésekből, amelyek az olasz mezőgazdaság halálához vezetnek.

 

Országos mozgósítás keretében görög gazdák Larissza utcáin dübörögtek. A görög farmerek bejelentették, hogy hétfőn is folytatják tiltakozó akcióikat.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!