Nyitókép: SITA

 

A Pentagon azt vizsgálja, hogy egy iraki milícia „öngyilkos” drónja hogyan kerülhette el a legmagasabban fejlett védelmi rendszereket, megölve három amerikai katonát, és maga után hagyva háromtucat sebesültet.

A Pentagon vizsgálódik, de külső források saját hibára gyanakszanak

 

A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh hétfőn azt mondta a NewsNationnek, hogy láttak már néhány ilyen esetet, egy-egy drón átjuthat, de halálos sérülés még nem történt. A Pentagon alaposan kivizsgálja az esetet, közölte.

 hirdetes_300x300  

 

Az Associated Press két katonai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a drónt a védelmi rendszerek összetévesztették egy amerikai eszközzel, amely hazatérőben volt a bázisra.

 

A satellite photo from Planet Labs PBC shows a military base known as Tower 22 in northeastern Jordan on Monday, Jan. 29, 2024. A satellite image taken Monday of the Jordanian base targeted by a bomb-carrying drone that killed three U.S. soldiers appears to show damage at the site. The damage can be seen in the center left of the photo. (Planet Labs PBC via AP)

 

A támadó fegyver nagyjából azonos időben indult a támaszpont felé, amikor egy hasonló amerikai drón a levegőben volt, és ez okozhatott zavart a védelmi rendszerben. Hasonló feltételezést közölt a The Washington Post és más orgánumok is.

 

Ami biztosra vehető, egyelőre az, hogy a közeledő támadóra nem adtak ki védelmi a parancsot.

 

A hiba megítélése további vizsgálatokat követel

 

Biden elnök megtorlást ígért a milíciákkal szemben, de elutasította az Irán elleni háborúra szóló felhívásokat.

 

„Az elnök és én nem tűrjük el az amerikai erők elleni támadásokat, és minden szükséges lépést megteszünk az Egyesült Államok és csapataink védelmében”

 

– mondta hétfőn Lloyd Austin védelmi miniszter.

 

Az előzmények

Három amerikai katona meghalt, és 34 megsebesült egy drón támadásában, amely egy amerikai támaszpontot ért Jordániában, a szíriai határ közelében. A Fehér Ház egyik tisztviselője szerint az elnököt vasárnap reggel tájékoztatta a támadásról Lloyd Austin védelmi miniszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó.

 

A Bloomberg a legnagyobb amerikai katonai műveletre számít azóta, hogy a Hamász terrortámadást intézett Izrael ellen. Amerikai védelmi tisztviselők kijelentették, hogy az Egyesült Államok és szövetségeseinek válasza „erős és gyors” lesz, nemcsak az Irán által támogatott csoportok, hanem az Iszlám Forradalmi Gárda ellen is.

 

Össztűz alatt az elnök, amiért nem alkalmazta az elrettentés politikáját

 

Az amerikai politikai és közéletben azonnal több befolyásos hang szólalt meg, egyfelől hibáztatva az elnököt, amiért puha magatartásával felbátorította Teheránt és térségbeli proxy erőit, másrészt követelve a mérlegelés nélküli és azonnali ellencsapást. A Fehér Házi vezetés és a Pentagon megkezdte az intézkedések áttekintését.

 

Joe Bidennek felróják azt is, hogy néhány napja bejelentette az amerikai haderő csökkentiését a térségben. Tim Cotton arkansasi szenátor nem csak a teheráni papi rendszer regionális csatlósai (Jemen, Irak, Szíria), hanem egyenesen Irán ellen követel katonai válaszlépést.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!