Nyitókép: transparency

 

Szlovákia az elmúlt három évben háromszor javított az ország korrupciós indexén. A mostani eredmény még az előző kormányok (Matovič-Heger-Ódor miniszterelnökök vezetésével) teljesítményét dícséri.

 

Az idei 47. hely az eddigi legjobb helyezés Szlovákiára nézve és még nem tartalmazza Robert Fico negyedik kormányának teljesítményét.

 

 hirdetes_300x300  

Elemzők szerint a javuló mutató annak köszönhető, hogy a bűnüldöző szervek a legmagasabb szinten is üldözték a korrupciót. A korrupcióellenes küzdelemmel a Specializált Ügyészség hatáskörébe tartozik, melyet Robert Fico kormánya épp megszüntetni készül.

 

 

A Transparency International csakúgy, mint 2022-ben, 2023-ban is Magyarországot nevezte meg az EU legkorruptabb országának.

 

Magyarország zsinórban másodszor lett az unió sereghajtója.

 

A korrupció Nyugat-Európában és az Európai Unióban a szakértők megítélése szerint egyre rosszabb, és ez az első alkalom az elmúlt több mint egy évtizedben.

 

A Transparency International legfrissebb Korrupció Érzékelési Indexe (CPI) 180 országot és területet vizsgált a közszféra korrupciójának észlelt szintje alapján, egy nullától (nagyon korrupt) 100-ig (nagyon tiszta) terjedő skálán.

 

A jelentés szerint a szakértők és az üzletemberek szerint a világ legkevésbé korrupt országa Dánia, amelyet szorosan követ Finnország és Új-Zéland a második, illetve harmadik helyen.

 

 

A legjobban teljesítő országok Dánia (90), Finnország (87) és Norvégia (84), míg a legrosszabbul teljesítő országok Magyarország (42), Románia (46) és Bulgária (45) voltak.

A régió 31 országa közül mindössze hat ország javított jelentősen a pontszámán 2012 óta: a Cseh Köztársaság (57), Észtország (76), Görögország (49), Lettország (60), Olaszország (56) és Írország (77).

 

Körkép.sk, rtvs, Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!