Nyitókép: SITA

 

Már szerdán megérkezhet Ukrajnába az amerikai Boeing cég új fegyverszállítámánya, amellyel még az Egyesült Államok hadserege sem rendelkezik. Ukrajna lesz az első ország a világon, amely harcban, éles körülmények között alkalmazza a rendszert. Az új technológia bővíti a nagyobb hatótávolságú fegyverek arzenálját – nyilatkozta a Politicónak négy, a dolgokra rálátó forrás, köztük két amerikai tisztviselő.

 

A vadonatúj fegyver átadásának tervét tavaly februárban jelentette be az amerikai védelmi minisztérium. A Ground-Launched Small Diameter Bomb elnevezésű rendszert  úgy lehetne lefordítani, hogy „földről indított kis átmérőjű bomba” azonban előtte még tesztelni kellett, ami eltartott néhány hónapig. A tesztek sikeres befejezése után a rakéták most a csatatér felé veszik az irányt – írja a Politico.

 

 hirdetes_300x300  

Mindez akkor került nyilvánosságra, amikor a kongresszus republikánus tagjai miatt a Pentagonnak már legalább egy hónapja nincs pénze arra, hogy az orosz agresszióval szemben védekező Ukrajna további felfegyverzését finanszírozza. Az új fegyver leszállítása azonban még egy korábbi megállapodáson alapul, amelyet a kormány tavaly kötött a Boeinggel.

 

A rakétarendszer, amelyet az amerikai cég a svéd Saab céggel közösen fejlesztett ki, mintegy 150 kilométeres távolságból teszi lehetővé a célpontok eltalálását. Egy valamivel több mint 100 kilogramm súlyú irányított töltetből áll, amely egy rakétamotorhoz van csatlakoztatva, és földi hordozórakétákról indítják – írja a Politico.

 

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!