Nyitókép: Makk Károly. fotó: MTVA/Zih Zsolt

 

A magyar filmóriásokat bemutató új sorozatban a Duna februárban az egyik legismertebb filmrendező, Makk Károly munkásságából tűz filmeket műsorára. Február 4-től vasárnap esténként egy-egy ikonikus filmklasszikus látható a közmédia csatornáján.

 

Korszakokat meghatározó magyar rendezők alkotásai láthatók újra a Dunán. Fábri Zoltán filmjei után következőként Makk Károly munkái elevenednek meg a képernyőn. Első játékfilmje, a Liliomfi február 4-én 21 órától látható a közmédia csatornáján. A közel 70 éves vígjátékban megjelenő balatoni táj, a szerelem és mámor hangulata időről időre elvarázsolja a nézőket. Eltérően az 1954-et megelőző évek magyar filmjeitől, ebben az alkotásban nincs ideológiai tartalom, kizárólag szórakoztató céllal készült. Szigligeti Ede 1849-ben íródott vígjátékát a rendező korhű jelmezek és díszletek között, a kor színészóriásaival vitte filmre. A gyártás érdekessége, hogy az éjszakai jeleneteket nappal vették fel úgy, hogy a hátteret fekete tüllel takarták ki, a hollywoodi filmek mintájára. Ezt a fotografálási eljárást a szakma amerikai éjszakának hívja.  

 

 hirdetes_300x300  

Az Örkény színműből készült Macskajátékban Orbán Erzsi, (Dajka Margit, lánykorában: Piros Ildikó) a nyugdíjas zenetanárnő titokban szerelmes a hajdani operaénekes Viktor úrba. Titkai egyetlen tudója Németországban élő, gyógyíthatatlanul beteg lánytestvére (Bulla Emma). Végtelen telefonbeszélgetéseik hosszú leveleik színes mozaikot alkotnak, amelyekben a tények keverednek a fikciókkal. A hangulat drámaivá válik, amikor megjelenik Paula (Makay Margit), akinek szintén nem közömbös a volt énekes. Az Oscar-díjra is jelölt alkotás február 11-én 22:40-kor látható a Dunán.

 

Február 18-án 21 órától tűzi műsorra a Duna a több szakmai válogatásban is toplistás, minden idők legjobb 100 filmje közé választott Szerelem című filmdrámát. Az 1971-es alkotás a mindent kibíró szerelemről és az elfojtott vágyról szól oly módon, hogy  filmidőnek csak néhány pillanatában van egyszerre jelen a két szerelmes szereplő. A Déry Tibor két novelláján (Két asszony és Szerelem) alapuló filmben Luca (Törőcsik Mari) életébe nyerhet bepillantást a néző, aki idős anyósáról (Darvas Lili) gondoskodva várja, hogy író férjét (Darvas Iván) végre kiengedjék a börtönből. Nem meri megmondani az ágyba kényszerült anyának, hogy fiát politikai fogolyként cellába zárták, ezért azt hazudja, hogy a férfi Amerikában forgatókönyvíróként csinál filmes karriert. Mire a férfi kiszabadul, az anyja már nem él.

 

Makk Károly tiszteletére egy – ritkán látott fotókkal kiegészült – kvíz is megtalálható az MTVA Archívumának oldalán, amellyel bárki tesztelheti tudását az alkotóról. A magyar klasszikus filmeket bemutató sorozat további részeiben, Szabó István és Tímár Péter rendezők műveit láthatják a nézők márciusban és áprilisban.

 

MTVA, sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!