Nyitókép: Facebook, Orbán Viktor

 

Az Európai Unió a csütörtöki rendkívüli csúcs előtt fokozott nyomást gyakorolt Magyarországra, hogy megegyezzenek az 50 milliárd eurós, négy évre szóló ukrajnai segélyről.

Az Európai Tanács legutóbbi decemberi ülésén Magyarország megvétózta a kezdeményezést. Mostanra sok tagállam elvesztette a türelmét és készen állnak a cselekvésre azt követően, hogy Orbán Viktor rendszeresen él vétójogával.

 

Az uniós intézmények és a tagállamok most kétségbeesetten próbálnak megoldást találni: alternatív finanszírozást készítenek Kijevnek, az EU költségvetésén kívül, a többi 26 ország egyetértésével. Egyes országok ugyanakkor azt követelik, hogy az EU az úgynevezett 7-es cikkely szerinti eljárásnak tovább vitelével vonja meg Magyarországtól a szavazati jogot. Az állítólagos demokratikus visszaesés miatt Budapest ellen már öt éve zajlik ez az eljárás.

 

 hirdetes_810x300  

„Meglátjuk, lesz-e elég türelmük a vezetőknek tárgyalni Orbán Viktorral, vagy a 7-es cikkely alkalmazásával vállalják ezt az új utat. De ez csak spekuláció”

 

– mondta Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke.

 

Magyarország korábban jelezte, hogy nyitott lenne a megállapodásra, ha az EU lehetővé tenné az ukrajnai támogatás évenkénti ellenőrzését. Ezt más országok elutasították. Budapest a befagyasztott uniós forrásokkal összefüggésben további engedményeket követelt Magyarországnak – összesen 20 milliárd eurót.

 

Ukrajnának égető szüksége van az EU segítségére, hogy folytathassa védekezését Oroszország agressziójával szemben. Ugyanakkor a Kongresszus blokkolja az Egyesült Államok Kijevnek szánt segélyeit.

 

Orbán-ellenes tüntetések

 

A Renew Europe európai parlamenti képviselőcsoportja egy demonstrációt szervez a csúcs kezdetére időzítve, amelynek keretében egy teherautóra erősített óriásplakáttal tiltakoznak majd Orbán politikája ellen.

Ugyancsak a csúcstalálkozó alatt, az Európai Parlament előtt az aHang nevű civil szervezet tart egy megmozdulást azért, hogy „feltárja az igazságot a mögött, hogy a magyar kormány úgynevezett nemzeti konzultációkkal félrevezeti az európai vezetőket a magyarországi közvéleménnyel kapcsolatban”.

 

Azzal érvelnek, hogy a legfrissebb adatok szerint a szavazásra jogosult magyarok mindössze 18 százaléka vett részt „Orbán propagandakonzultációjának” legutóbbi fordulójában, és mondott nemet az EU 50 milliárd eurós ukrajnai különalapjára. Hozzáteszik, hogy míg a magyar miniszterelnök szerint ez a 18 százalék a magyarok véleményének 98 százalékát képviseli, az aHang 1,5 millió aláírást gyűjtött választóktól azzal kapcsolatban, hogy melyek a magyarság legégetőbb problémái.

 

A magyar tüntetőknek számolniuk kell azzal is, hogy csütörtökön a belga gazdák is nagyszabású tüntetést tartanak, amely a város több pontját is érintik – és egészen biztosan érintik az a teret, ahová az aHang meghirdette a rendezvényét, sőt, időben is egybeesik a két rendezvény.

 

Ötpárti nyilatkozat: nincs vétó

 

Közben az Európai Parlament öt pártja (a Néppárt, a Szociáldemokraták, a liberálisok, a zöldek és a konzervatívok) egy nyilatkozatot adtak ki, amelyben üzentek Orbán Viktornak is.

 

„Arra számítunk, hogy az Európai Tanács megállapodik az Ukrajna Eszköz keretében javasolt gazdasági és pénzügyi támogatásról, amely segít Ukrajnának fenntartani polgárai számára alapvető szolgáltatásokat, például iskolákat, kórházakat és szociális biztonságot, és támogatja az ország gazdasági és társadalmi fellendülését és újjáépítését. További késések vagy évenkénti vétók nem jelenthetnek alternatívát”

 

– áll a dokumentumban.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!