Nyitókép: Kateryna Klochko/AP Photo

 

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter azt mondta, hogy az ukrán hadsereg jelenleg háromszor kevesebb tüzérségi lövedéket tud kilőni, mint az orosz csapatok – erről a Bloomberg hírügynökség jelentésére hivatkozva számolt be a brit BBC.

 

Umerov a héten az európai védelmi minisztereknek írt levelében hívta fel a figyelmet a tüzérségi lőszer krónikus hiányára. Ebben azt állítja, hogy az ukrán hadsereg a teljes 1500 kilométeres frontvonalon már csak mintegy 2000 tüzérségi lövedéket tud naponta felhasználni. Az ukrán védelmi miniszter ezért sürgeti a NATO-t, hogy cselekedjenek gyorsabban és lássák el elég lőszerrel Ukrajnát.

 

A levél tartalma szerint Ukrajnának havonta legalább 200 ezer darab 155 mm-es kaliberű lőszerre van szüksége, ami egy évre kivetítve 2,4 millió darabot jelent. Az Interfax-Ukrajna hírügynökség a Bloomberg jelentésére hivatkozva megjegyezte, hogy szakértők becslése szerint Oroszország kétszer ennyi lőszert tud előállítani. Emellett Észak-Korea egymillió darab tüzérségi lövedéket is biztosított Moszkva számára.

 hirdetes_810x300  

 

Az ukrán miniszter levele épp azon a napon jelent meg, amikor Josep Borrell uniós biztos bejelentette, hogy az Európai Unió nem tudja teljesíteni azt a vállalását, hogy 2024 márciusáig egymillió darab tüzérségi lőszert szállít Ukrajnának. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter 2023. november végén arról számolt be, hogy Kijev mintegy 300 ezer darab tüzérségi lőszert kapott az ígért egymillióból.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!