Nyitókép: Archív

 

Nem jelentek meg a kormánypártok az ellenzék által összehívott rendkívüli ülésnapon, így megint csak nem sikerült szavazni a két éve húzódó ügyben. Magyarország így a NATO-ban utolsóként dönt majd a svéd csatlakozásról.

„A kormány részéről senki nem kíván válaszolni”

 

– jegyezte meg a mai plenáris ülést elnöklő Lezsák Sándor, az Országgyűlés egyik fideszes alelnöke, amikor a jelen lévő ellenzéki képviselők sora kérte számon a kormánypártokon a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásának elmaradását.

 

 hirdetes_300x300  

A svéd NATO-csatlakozásáról szóló előterjesztést tavaly március 1-jén már megtárgyalta az Országgyűlés, csak a végszavazás van hátra.

 

A hétfői rendkívüli ülést az MSZP nyomán 52 képviselő kezdeményezte a Svéd Királyság NATO-csatlakozása ügyében.

 

A kormánypártok azért nem jelentek meg a rendkívüli plenáris ülésen – csak az Egyesült Államok és néhány más szövetséges ország nagykövete -, mert a kormány jelenleg Sopronban, a sopronbánfalvai karmelita kolostorban tart háromnapos kihelyezett ülést.

 

A magyar kormányfő múlt hét elején Budapestre hívta svéd kollégáját. A meghívást Kristersson végül elfogadta, miután Orbán arról biztosította Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt, hogy a kormány továbbra is szorgalmazni fogja, hogy az Országgyűlés szavazza meg Svédország csatlakozását.

 

A svéd kormányfő azonban leszögezte, hogy a csatlakozásról nincs mit tárgyalniuk Magyarországgal, „arról van csak értelme beszélni, hogy NATO-partnerekként hogyan tudunk majd a legjobban együttműködni.”

 

Euronews, Körkép.sl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!