Nyitókép: SITA

 

A múlt héten kisorsolták a jegyeket a nyári labdarúgó Eb-re. Több ezer magyar szurkoló nyert lehetőséget, hogy a helyszínen – Stuttgartban és/vagy Kölnben – drukkoljon a válogatottnak. A szerencse azonban nem lesz ingyen: a jegyárakon felül brutális szállodai és éttermi árakkal kell számolni.

Berlin, 2024. július 14., vasárnap, 21:00 óra. A német fővárosban ebben az időpontban játssza majd, két még ismeretlen csapat a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjét. Az egyik akár a magyar is lehet, amely 1986 óta először jutott ki pótselejtező nélkül ilyen világversenyre.

 

A berlini Olimpiai stadion 74 475 férőhelyes. Elvétve néhány jegy kapható a legolcsóbb szektorban is. Jelen cikk írásának pillanatában még 173 belépő volt elérhető darabonként 1070 euróért, amit még megfejelt 363,80 eurós közvetítői jutalék, valamint a 20 eurócentes „különleges olimpiai felár” – azaz az Eb-döntő legolcsóbb, fapados jegye 1434 euróba kerül. A csoportmérkőzések jegyei – volt 30 euróért is – már mind elkeltek.

 hirdetes_300x300  

 

Az igényesebbek különböző kategóriájú VIP-jegyeket és -csomagokat rendelhetnek, a döntőre. A legdrágább az első kategóriás Platina 50 ezer euróért, és ebben az esetben a közvetítői jutalék is arányosan magasabb: 17 ezer euró, viszont olimpiai felárat már nem számítanak fel. A döntő platina-jegyéért tehát 67 ezer eurót, csaknem 69 ezer eurót kell – hogy a focinál maradjunk – leszurkolni. Fejenként.

 

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a sportrajongóknak az idén – akár a focibajnokságra, akár a párizsi olimpiára igyekeznek. Nagyon mélyen.

 

A kollégiumi ágy

 

Hogy a magyar válogatottnak kedvezett-e a sorsolás, kiderül majd az eredményekből. Az viszont biztos, hogy az A-csoportba került Németországgal, Skóciával és Svájccal. A vendéglátó elleni összecsapásnak nemcsak a parázs szurkolói hangulat lesz a hátránya, hanem az is, hogy ezeken a helyszíneken már most alaposan megugrottak az szállásolás-költségek.

 

A júniusi árak elsősorban ott emelkedtek alaposan, ahol a hazai válogatott játssza csoportmérkőzését – például Stuttgartban, június 19-én Magyarország ellen.

 

Az egyik foglalási portál szerint a legolcsóbb egyágyas szállodai szoba azon a napon 89 euróért érhető el. Egy héttel korábban ugyanaz a szoba még csak 54 euróba kerül. Az EB ebben az esetben 60 százalékkal növelt az árakon.

 

 

A német-magyar meccs napján egy hatágyas kollégiumban egy személynek 86 euróba kerül az elszállásolás egy éjszakára, holott napokkal korábban mindössze 22 euró ugyanannak az ágynak az ára. A drágulás csaknem 400 százalékos. Ennél olcsóbb szállás Stuttgartban, június 19-én nem foglalható.

Még nagyobb a különbség, ha a szálláshely a városközpontban található. Egy stuttgarti belvárosi hotelben az egyágyas szoba, amely normál napokon 86 euróért lefoglalható, a meccs napján 425 euróba kerül. A magyar szurkolók számára sovány vigasz, hogy Münchenben még magasabbak az árak, és nagyobbak az árkülönbségek.

 

Kölnben, a Svájc elleni mérkőzés napján, június 15-én most akár 44 ezerért is foglalható egyágyas szállodai szoba, a belvárosi Esplanade-ban azonban 327 ezerbe kerül azon a napon egy éjszaka.

 

Némi gyógyírként szolgálhat, hogy belépőjegyekkel a csoportmérkőzések tíz helyszínén ingyen lehet utazni a városi tömegközlekedésben, 36 órás időtartamban, és kedvezményesen vásárolhatók jegyek a Bundesbahn, a német vasutak járataira is.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!