Nyitókép: Körkép.sk

 

Az orosz gazdaság tavaly visszatért a növekedéshez. Az orosz Rosstat statisztikai hivatal ma közzétett adatai szerint a bruttó hazai össztermék (GDP) 3,6 százalékkal nőtt a 2022-es 1,2 százalékos csökkenés után. A gazdaság növekedése nagymértékben függ az államilag finanszírozott fegyver- és lőszergyártástól – mutatott rá a Reuters.

 

A márciusi elnökválasztásokon ismét induló Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a gazdaság növekszik, és elegendő tartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy az ország sikeresen leváljon a Nyugattól az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók miatt.

 

Oroszországi közgazdászok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a gazdaság jelenleg a túlmelegedés komoly jeleit mutatja, miközben Moszkva folytatja Ukrajna elleni háborúját. Az uralkodó optimizmus ellenére arra figyelmeztetnek, hogy a gazdaságot stagnálás vagy recesszió fenyegetheti, a stagnálás jelei már mutatkoznak olyan ágazatokban, mint az autógyártás és az építőipar.

 hirdetes_810x300  

 

A Reuters által megkeresett közgazdászok arra is rámutattak, hogy a GDP alakulásáról szóló adat kevés betekintést nyújt az oroszok többségének életszínvonalába.

 

„Egy fegyvergyártó cég rakétát vagy gránátot gyárt, ezek valahol felrobbannak, a GDP pedig nő”

 

– mondta Szergej Csesztanov közgazdász.

 

„A lakosság azonban nagyon keveset profitál ebből a folyamatból. A Szovjetunió sok harckocsit és rakétát gyártott, de az emberek ezt nem érezték”

 

– tette hozzá.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.