Nyitókép: Florin Cnejevici | Credit: Shutterstock

 

Egy friss felmérés szerint a románok többsége ellenzi a sorkatonai szolgálat visszaállítását. Kétharmaduk szerint a hadsereg nem lenne képes megvédeni az országot külső támadás esetén, de bízik abban, hogy a NATO-tagállamok segítségére sietnének.

 

A felmérést a Digi24.ro hírportál rendelte meg az Avantgarde közvélemény-kutató intézettől, miután Romániában élénk visszhangot váltott ki a hadsereg új vezérkari főnökének figyelmeztetése, miszerint az ország lakosságának is készülnie kellene az esetleges háborúra.

 

A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 58 százaléka ellenezné, 35 százaléka pedig támogatná a sorkatonai szolgálat visszaállítását Romániában. A 18 és 35 év közötti korosztálynál az elutasítás aránya 72 százalék volt, a támogatóké pedig 11 százalék.

 hirdetes_300x300  

 

Hasonlóképpen a megkérdezettek csak 37 százaléka lenne hajlandó, 57 százalékuk viszont elutasítaná, hogy „háborús felkészítő tanfolyamon” vegyen részt. A 35 évnél fiatalabb felnőttek körében az elutasítás aránya 77 százalékos volt.

 

Arra a kérésre, hogy meg tudná-e védeni a román hadsereg az országot külső támadás esetén, a megkérdezettek 21 százaléka válaszolt igennel, 71 százaléka pedig nemmel.

 

A román hadsereg két hónapja hivatalba lépett vezérkari főnöke, Vlad Gheorghita egy múlt héten adott interjújában úgy vélekedett: Oroszország nem fog megállni Ukrajnánál, és ha győztesen kerül ki a háborúból, akkor a következő célpontja Moldova lesz. A vezérkari főnök nyilatkozatára reagálva Marcel Ciolacu miniszterelnök azt mondta: Romániát nem fenyegeti annak veszélye, hogy háborúba sodródik.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!