Nyitókép: SITA

 

A svéd ügyészség szerdán bejelentette, hogy lezárta az Északi Áramlat gázvezetéken elkövetett esetleges szabotázs miatt indított nyomozást. Az ügyészség szerint Svédországnak nincs joghatósága az üggyel foglalkozni.

 

2022 szeptemberében egyelőre megmagyarázhatatlan módon robbanások károsították meg az Északi Áramlat 1 és Északi Áramlat 2 gázvezetékeket, amelyeken keresztül az oroszországi gáz áramlott Németországba, majd onnan tovább Európába. A robbanás svéd és dán vizeken történt.

 

 hirdetes_300x300  

Svédország, Dánia és Németország külön vizsgálatot indított a robbanások ügyében.

 

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a svéd bíróságoknak nincs joghatóságuk az üggyel foglalkozni, ezért a nyomozást le kell zárni”

 

– írta a svéd ügyészség szerdai közleményében.

 

Mats Ljungqvist svéd ügyész szerint a nyomozás szisztematikus és alapos volt.

 

„A német nyomozók folytatják munkájukat, a nemzetközi jogi együttműködés titkos jellege miatt azonban nem tudok részleteket közölni a svéd nyomozásról és a lehetséges gyanúsítottakról”

 

– tette hozzá.

 

Ljungqvist szerint azonban Svédország a német hatóságokkal együttműködve olyan anyagokat adott át a német félnek, amelyeket Németország bizonyítékként használhat fel.

 

Dánia továbbra is foglalkozik az incidenssel. A dán rendőrség bejelentette, hogy hamarosan további információkat közöl a nyomozással kapcsolatban.

 

Oroszország közben fenntartásait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ügyre vonatkozó többszöri  tájékoztatási kérelmét is elutasították. A Kreml szerint a figyelem most a német nyomozókra irányul.

 

„Oroszország figyelemmel fogja kísérni, hogy Németország mit tesz a robbanások kivizsgálása érdekében”

 

– mondta a Kreml.

 

Oroszország korábban terrortámadásnak nevezte az esetet, és arra utalt, hogy nyugati országok állnak a háttérben. A nyugati politikusok visszautasították ezeket a vádakat, néhányan viszont Moszkvát hibáztatták a gázvezetékek elleni támadásért.

 

Tavaly olyan információ jelent meg a médiában, hogy egy ukránbarát csoport vett részt a szabotázsban. Kijev azonban többször is tagadta, hogy bármiféle kapcsolata lenne a támadással.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!