Nyitókép: SITA

 

Az ukrán hadsereg főparancsnokának leváltozása nem befolyásolja az ukrajnai háború menetét, nyilatkozta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Valerij Zaluzsnijt a szárazföldi erők eddigi főparancsnokát Olekszandr Szirszkij váltotta.  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy nappal korábban tájékoztatott arról, hogy változtatást hajtott végre az ukrán hadsereg élén.

 

„Nem gondoljuk, hogy ezek olyan tényezők, amelyek megváltoztathatják a különleges hadművelet menetét”

 

– mondta ma Peszkov újságíróknak. A Kreml szerint a háború addig folytatódik, amíg Oroszország el nem éri céljait.

 hirdetes_300x300  

 

Zelenszkij csütörtökön megköszönte Zaluzsnijnak az ország védelmét és az elért győzelmeket, és azt javasolta neki, hogy maradjon a csapatában. Zaluzsnij parancsnoksága alatt álló ukrán katonák nagyrészt ellenálltak az orosz inváziónak. A háború első évében még a Harkiv régió elfoglalt részeit is visszafoglalták, és felszabadították az ország déli részén fekvő Herszont is, mint az egyetlen regionális központot, amelyet az orosz csapatok el tudtak foglalni. Az 50 éves Zaluzsnyij volt a tavalyi ellentámadás megtervezője is, ám az ukránoknak akkor kevésbé sikerült zavart okozniuk az erősen megerősített orosz védelemben.

 

Zelenszkij döntését a vezérkari főnök leváltásáról hónapokig tartó találgatások előzték meg. A média az államfő és Zaluzsnij közötti nézeteltérésekről írt a háború további lebonyolításával kapcsolatban.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!