Nyitókép: SITA

 

Andrej Babiš korábbi miniszterelnök ismét megvédte elnöki posztját az ANO ellenzéki mozgalom élén, amelyet 2012-es megalakulása óta folyamatosan vezet. A prágai közgyűlésen összejött küldöttek a szavazatok nagyjából 90 százalékát adták neki. Két évvel ezelőtt Babiš a szavazatok négyötödét szerezte meg. Babiš továbbra  is vezeti az ANO-t, annak ellenére, hogy tavaly azt állította, nem indul újra a posztért. A mozgalom szűk vezetése más helyeken sem változott sokat.

 

A közgyűlésen elmondott beszédét főként Petr Fiala (ODS) kormányának bírálatára alapozta. Szerinte Csehországban még soha nem volt ilyen arrogáns, amatőr és hozzá nem értő kabinet, amelyet alkalmatlan miniszterelnök vezet. Az ANO feladata, hogy 2025-ben visszatérjen a kormányba, és az ötpárti koalíció után ismét megtisztítsa az egész országot – mondta Babiš. Az ANO listavezetőjeként kíván indulni a következő parlamenti választásokon.

 

 hirdetes_300x300  

Fiala miniszterelnök ugyan gratulált Babišnak az ANO vezetőjévé való újraválasztásához, de azt is kijelentette, hogy szeretné, ha a volt miniszterelnök politikusként viselkedne a képviselőházban, nem pedig a káosz, a személyes támadások, a féligazságok és a hazugságok királyaként.

 

Babiš szerint az ANO nem az SPD mozgalom szavazóira hajt, hanem a kormánypártok csalódott szavazóit szeretné megszólítani. Újságíróknak azt mondta, ideálisnak tartaná, ha a következő parlamenti választásokon ötven százalék feletti eredményt szerezne. A mostani felmérések 30 százalék felett mérik az ANO-t.

 

ČTK, Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.