Nyitókép: PAP/Darek Delmanowicz

 

Országszerte útlezárásokkal tiltakoztak a lengyel gazdák pénteken az Európai Unió „igazságtalan” politikája ellen, amely az olcsó termékek Ukrajnából történő beáramlását eredményezi.

 

Míg Franciaország, Belgium, Portugália, Görögország és Németország mezőgazdasági termelői az éghajlatváltozás elleni uniós intézkedések, valamint az emelkedő költségek és a külföldről érkező tisztességtelen verseny ellen tiltakoznak, addig a lengyel gazdák elégedetlensége közvetlenül az Ukrajnából származó olcsó élelmiszer-import ellen irányul.

 

„Elfogyott a türelmünk” – fogalmaztak a gazdák egy múlt héten kiadott nyilatkozatukban, hozzátéve: „Brüsszel álláspontja (…) elfogadhatatlan az egész mezőgazdasági közösségünk számára”.

 

 hirdetes_300x300  

A Szolidaritás szakszervezethez tartozó lengyel gazdák a múlt héten „általános sztrájkot” hirdettek, bírálva a kormányt, amiért az passzívan áll hozzá az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek növekvő importjával szemben.

 

Czesław Siekierski lengyel mezőgazdasági miniszter pénteken azt mondta: megérti a gazdák dühét. A tüntetők a nap folyamán 260 gyűlést és útlezárást terveznek az ország különböző részein – jelentette a lengyel közszolgálati rádió hírügynöksége.

 

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!