Nyitókép: SITA

 

Az Igazságügyi Minisztérium egységesíti a tartásdíj megállapításának eljárását. Atartásdíj kiszámításának új módszertana az idei évtől érvényes. Elsősorban ajánló jellegű, de egységesítheti a bíróságok döntéseit, tájékoztatott az Igazságügyi Minisztérium,

 

A tárca pontosította, hogy a hatályos jogszabályok keretein belüli módszertan részletesen szabályozza a bíróságok eljárását a szülők – ideértve a nagykorúakat is – gyermekekkel szembeni tartási kötelezettségének eldöntésekor.

 

 hirdetes_300x300  

„A módszertan részletesen tárgyalja a szülők jövedelmének meghatározását, beleértve azokat is, akik szándékosan eltitkolják a jövedelmüket, az ún. bevételi potenciált, illetve, hogy mi tartozik vagy nem tartozik az engedélyezett kiadások közé és egyéb tényeket, az ítélkezési gyakorlatra és a bírósági gyakorlatra támaszkodva”

 

– tájékoztatott az Igazságügyi Minisztérium, mondván, hogy a tartásdíj számítási táblázata a 2008. évi hatósági határozatok összehasonlítása alapján készült, figyelembe véve a környező országok gyakorlatát is.

 

„A táblázat a gyermekek öt korosztályát ismeri el, mégpedig óvodás kort, általános iskola első és második osztályát, középiskolát, egyetemet, a tartásdíj kötelezettségek száma az egyik fontos szempont” – fejtette ki a minisztérium. Felhívta a figyelmet arra, hogy a módszertan ajánlás jellegű, és nem minden esetben alkalmazható. Az igazságügyi minisztérium szerint azonban hozzájárulhat a tisztességes szülői tartásdíj megállapodásokhoz.

 

„A 6 és a 12 éves gyerekek például édesanyjuk kizárólagos felügyeletére vannak bízva. Az apának, mint kötelező szülőnek 1400 eurós nettó jövedelme van alkalmazottként. A kapcsolattartást úgy alakítják ki, hogy a gyerekek havonta két hétvégét az apjukkal töltsenek. A táblázat szerinti tartásdíj összege egy hatéves gyermek után az 1400 eurós bevétel 14 százaléka, azaz 196 euró. Egy 12 éves gyereknél az 1400 euró 16 százaléka, azaz 224 euró. A tartásdíj mindkét gyermek után a kötelezett szülő nettó fizetésének 30 százaléka, azaz 420 euró lehet”

 

– magyarázta a tárca, hozzátéve, hogy a kapcsolat, láthatás szűken van meghatározva, és nem befolyásolja a gyermektartási kötelezettség mértékét.

 

„Az apa jövedelme lehetővé teszi a tartásdíj összegének táblázat szerinti meghatározását”

 

– zárta az Igazságügyi Minisztérium.

 

„Az élet különböző helyzeteket hoz, amelyeket a bírónak figyelembe kell vennie az adott eljárás során. Ha például olyan gyermekről van szó, akinek fogyatékossága miatt sajátos szükségletei vannak, vagy rendkívüli tehetsége miatt megnövekednek a költségek, a bírónak egyéni megközelítést kell alkalmaznia. De a legtöbb normál kiadású gyerek számára van egy gyors és kiszámítható bírósági döntéshez vezető út”

 

– tette hozzá a minisztérium.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!