Nyitókép: SITA

 

Első olvasatban már megtárgyalta az Európai Parlament azt az egész EU-ra kiterjesztendő jogszabályt, miszerint, ha valaki súlyos közúti vétséget követ el az EU bármelyik tagországában, azt az Unió egész területén büntethetik és el is tilthatják.

 

Jelenleg az az általánosan elfogadott szabály, hogy ha az illetőnek kihágásért bevonják a jogosítványát külföldön, akkor a tiltás csak az adott országban érvényes. Azaz, ahol a vétséget elkövette. Saját országában nem.

 

 hirdetes_300x300  

Az új elgondolás szerint a korlátozást az összes tagoszágban alkalmaznák. Az EP-képviselők összesítették azokat a súlyos kihágásokat, amelyek elkövetése a jogosítvány bevonását eredményezheti. Ilyen az alkoholos befolyásoltság alatti vezetés, a halálos balesetet okozás, vagy a megengedett sebesség 50 kilométer/órával való túllépése.

 

Az EP javasolja azt is, hogy a tagországok 10 napon belül köteletek legyenek tájékoztatni egymást az adott esetről, további 15 nap alatt pedig dönteniük kelljen, hogy a jogosítvány bevonását kiterjesztik-e az egész EU-ra. Az illető személyt ezt követően 7 napon belül megkapná a döntést.

 

Az Európai Parlament első olvasatban már megtárgyalta a jogszabályt. A végső szavazás róla azonban az idei EP-választás után felálló új parlament feladata lesz.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!