Nyitókép: SITA

 

Mind a tíz vizsgált ágazatban nőtt a havi nominális átlagbér Szlovákiában. Legnagyobb mértékben az alacsonyabb bérezésű ágazatokban, mint amilyen az éttermi és vendéglátói szektor, ahol 14,4%-kal emelkedtek a fizetések. Átlagosan 706 eurót kerestek itt az emberek.

 

A szálláshelyek területén tavaly átlagosan 1082 eurót lehetett havonta hazavinni, ami éves szinten 13,8%-os növekedést jelent. Az építőiparban is kétszámjegyű ütemben nőttek a bérek 1025 eurós átlagbér mellett, a kiskereskedelemben 1086 euróra, a kiválasztott piaci szolgáltatásokban 1395 euróra, a nagykereskedelemben 1466 euróra, az iparban pedig 1511 euróra nőtt a havi bér összege. A fizetések a legmagasabb bérekkel rendelkező szektorban, az információs és kommunikációs ágazatban nőttek a leglassabban, éves növekedésük üteme 7,2 százalék volt, az átlagkereset szintje pedig elérte a 2 449 eurót.

 

 hirdetes_300x300  

Az infláció növekedése tavaly fokozatosan mérséklődött, szintje az előző évinél kevésbé vágta meg a kereseteket. A tíz megfigyelt iparágból hatban nőtt a reálbér, az éttermi és vendéglátásban konkrétan 3,5 százalékkal. Az informatikai és kommunikációs szektorban 3 százalékos reálbér csökkenés volt tapasztalható. A reálbérek alakulásának 2009 óta tartó hosszú távú összehasonlításában 2022 volt az eddigi legrosszabb év, amikor egyetlen iparágat, a szálláshelyipart leszámítva mindenhol reálbércsökkenést mutattak ki.

 

Ha csak 2023 decemberét nézzük, az összes ágazatban nőtt a nomimálbér, kétszemjegyű növekedést az ágazatok fele produkált. Legnagyobb mértékben a vendéglátóiparban 15,1 százalékkal, ahol az átlagbér elérte a 724 eurót. Legalacsonyabb mértékben az építőiparban és a szállítmányozás terén, 7 százalékkal. Előbbiben 1064, utóbbiban 1 415 euró az átlagkereset. A reálbér decemberben mind a tíz ágazatban emelkedett. Azaz, a havi fizetések az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!