Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

A magyarországi református egyház legfőbb törvényhozó testületének 86 százaléka bizalmáról biztosította Balog Zoltán református püspököt, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökét – derült ki Balog Zoltán nyilatkozatából, melyet a YouTube-on tett közzé kedden.

 

A Magyarországi Református Egyház legfőbb testülete, a Zsinat lelkészi elnökeként, az Elnökségi Tanács nevében mára összehívtam egyházunk összes esperesét és egyházmegyei főgondnokát, hogy a személyemet és egyházunkat ért támadásokat megbeszéljük, és azokra választ adjunk – kezdte Balog Zoltán.

 

 hirdetes_300x300  

Kiemelte, hogy a tanácskozáson a tisztségviselők négyötöde vett részt.

 

„Ez véleménynyilvánító titkos szavazással ért véget, melyen a jelenlévők 86 százaléka bizalmáról biztosított. Ezt én nekik hálásan köszönöm.”

 

„Az Elnökségi Tanács – négy püspök, négy főgondnok – határozottan arra kért, gondoljam át közéleti szerepvállalásaimat, hogy azok mennyiben egyeztethetők össze a zsinatlelkészi-elnöki megbízatásommal. Ennek a kérésnek eleget fogok tenni. Ha szükséges, kész vagyok összehívni a Zsinat legfőbb törvényhozó testületünk ülését” – részletezte.

 

Tudatában vagyok annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget, de egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ezek elviseléséhez. Elutasítunk minden olyan törekvést, amely egyházunkat olyan ügybe akarja belerángatni, melyhez semmi köze nincs. Kegyelmi kérvényekkel egyházunk egyetlen testülete sem foglalkozott, és nem is foglalkozik – mondta.

 

„Én, mint a Zsinat lelkészi elnöke, s egyben a köztársasági elnök tanácsadó testületének tagja kötelességemnek tartom egyházunk nyilvánossága előtt válaszolni a vádakra. Természetesen mindenki által tudott, hogy elnök asszonnyal régi munka- és jó emberi kapcsolatban vagyunk. Ő egyházunk egyik hűséges tagja, erről az elmúlt években határon innen és túl sokan meggyőződhettek. Az is tudható, hogy 15 ismert közéleti, tudományos, egyházi és a kultúrát alakító személlyel együtt tagja vagyok a köztársasági elnök tanácsadó testületének. Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglalok, az kizárólag rá tartozik, akár tévedtem, akár nem. Ez a tanácsadói szerepkörben magától értetődő; döntéseket ő hoz, szuverenitása megkérdőjelezhetetlen. Elnök Asszony a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott. Az általa hozott döntésért ő vállalta a felelősséget. Tiszteletben tartom azt, ahogy ő ezt az ügyet lezárta”

 

– tette hozzá.

 

 

Balog Zoltán az őt ért vádakkal kapcsolatban az alábbiakat közölte:

 

„2016-ban, miniszterségem alatt a Bicskei Gyermekotthon korábban a főváros által Bárczi István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, az akkori köztársasági elnök által aláírva. Amikor gyanú merült fel az igazgató ellen, azonnal felfüggesztettem, vizsgálatot rendeltem el, s a büntetőeljárás végén börtönbe került. Vele én személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be”

 

– ismertette.

 

„Az igazgató-helyettes K. Endre érdekében – akit nem pedofilként ítéltek el – mások fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. Tehát,a kérvényt nem én nyújtottam be, és nem is terjesztettem fel. Másokkal egyetemben az én véleményemet is kikérték.

 

Az előzetes vélemények és a rá és életére vonatkozó információk alapján egyetértettem azzal, hogy kegyelmet kapjon. Tévedtem és hibáztam. Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek”

 

– fogalmazott.

 

„Döntést nem hoztam, a pedofília bűnének egyértelmű elutasítása számomra soha nem képezte vita tárgyát, és nem is fogja. A református egyházban ebben is egyek vagyunk. Nem azért kell bocsánatot kérnem, mert egy kegyelmet kérő ember mellé álltam (…), hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott. Ezt mélységesen sajnálom és az enyéimtől – minden reformátustól – bocsánatot kérek. Bocsássanak meg!”

 

– kérte.

 

Az ügy hátteréről ITT írtunk bővebben a Körképen.

 

Híradó.hu, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!