Nyitókép: SITA

 

Februárban a ZEW gazdaságkutató intézet németországi és euróövezeti gazdasági hangulatindexe egyaránt emelkedett.

 

A ZEW hat hónapra előretekintő németországi gazdasági hangulatindexe (economic sentiment index, ESI) 19,9 pontra, egyéves csúcsra ugrott februárban a januári 15,2 pontról. Az elemzői várakozások átlagában gyengébb adat, 17,5 pont szerepelt.

 

 hirdetes_300x300  

A februárban elért érték a legmagasabb tavaly február óta, a mutató az év második hónapjában már sorban a hetedik hónapban mutatott javulást. A tavalyi legalacsonyabb értékét júliusban érte el az index mínusz 14,7 ponton, azóta azonban fokozatosan emelkedik, november óta pozitív tartományban van.

 

Az aktuális helyzetre vonatkozó németországi index ugyanakkor mínusz 81,7 pontra, 2020 júniusa óta a legalacsonyabb szintre esett az előző havi mínusz 77,3 pontról. Ez az érték rosszabb volt az elemzői várakozásoknál, a piaci konszenzus ugyanis mínusz 79,0 pont volt.

 

„A német gazdaság nem áll jól. A megkérdezettek gazdasági helyzetértékelése 2020 júniusa óta a legalacsonyabb szintre romlott. A gazdasági várakozások azonban ismét javultak, összhangban azzal, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada szerint a csökkenő infláció miatt az Európai Központi Bank a következő hat hónapban kamatcsökkentésekről dönthet. A megkérdezettek csaknem háromnegyede arra számít, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve hamarosan megkezdi a kamatcsökkentést”

 

– kommentálta az eredményeket Achim Wambach, a ZEW elnöke.

 

A ZEW euróövezeti gazdasági hangulatmutatója szintén javult februárra: 25,0 pontra emelkedett a várt 20,1 pont helyett az előző havi 22,7 pontról.

 

Az euróövezeti hangulati mutató esetében is a februári lett a legjobb érték tavaly február óta. Az aktuális gazdasági helyzet megítélését számszerűsítő mutató értéke 5,9 ponttal mínusz 53,4 pontra emelkedett, míg az euróövezeti inflációs várakozások mutatója 4,3 ponttal mínusz 61,1 pontra süllyedt.

 

A mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet 1991 óta havi rendszerességgel végzi el a felmérését bankok, biztosítótársaságok és kiválasztott vállalatok megkérdezésével.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!