Nyitókép: Körkép.sk

 

Közép- és Kelet-Európa mezőgazdasági szervezetei tiltakozásra szólították fel a gazdákat az Európai Unió agrárpolitikája ellen. A Cseh Agrárkamara mai sajtóközleménye szerint február 22-én tömegtüntetéseket szerveznek. A gazdák a közelmúltban számos európai országban tiltakoztak az EU zöldpolitikája miatt, amelynek célja a huszonhetedik századi klímasemlegesség elérése 2050-ig. A gazdálkodók a növekvő költségekre, illetve a tisztességtelen külföldi versenyre is felhívják a figyelmet.

 

Hétfőn és ma a mezőgazdasági delegációk megvitatták az uniós politikával kapcsolatos problémákat és annak a mezőgazdaságra gyakorolt ​​hatását a lengyelországi Otrenbusban, Varsó délnyugati külvárosában Janusz Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosával. A Cseh Agrárkamara tájékoztatása szerint Csehország, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Litvánia és Lettország szervezetei nyújtották be követeléseiket a biztoshoz. Ezek között szerepel a gazdáknak a környezetvédelemmel kapcsolatos új szabályok betartása miatti kompenzációja, a bürokrácia és a támogatási rendszer átláthatósága, valamint az uniós piacra irányuló ukrán termelés jobb szabályozása.

 

 hirdetes_300x300  

A mezőgazdasági szervezetek ugyanakkor tiltakozómegmozdulások megszervezését szorgalmazták a határátkelőhelyeken, ahol a gazdák találkoznak más országokból érkező kollégáikkal.

 

„Ha az Európai Bizottság nem terjeszt elő tervet a problémák valós idejű megoldására, ezek az akciók megismétlődnek a határátkelőhelyeken”

 

– áll a Cseh Agrárkamara közleményében, amely szerint tömeges, országos szintű tiltakozásokra is készülnek.

 

„Csaka  követeléseink összehangolásával és közös eljárással van esélyünk felhívni a figyelmet arra a kétségbeejtő helyzetre, amelyben az európai mezőgazdaság jelenleg található, és nyomást gyakorolni az európai és a nemzeti politikusokra”

 

– mondta Jan Doležal, az Agrárszövetség elnöke.

 

A gazdák jobb feltételeket követelő tüntetéseik az elmúlt hetekben több országban blokkolták a közlekedést és a határokat, például Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Romániában, Spanyolországban és Portugáliában. A tiltakozások nemcsak az Európai Unió klímaváltozás elleni küzdelmeihez kapcsolódnak, hanem az olcsó ukrán termékek piacának megnyitásához is, amely állítólag az orosz katonai agresszióval szembesülő ukránokat segíti.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!