Nyitókép: SITA

 

Oroszország elfogatóparancsot adott ki Kaja Kallas észt miniszterelnök és más balti tisztviselők ellen, jelentette be ma Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. A keresett személyek listájára való felvétel oka a „történelmi emlékezettel” és Oroszországgal szembeni ellenséges fellépésük. A Nasztojascsej vremja portál a szovjet emlékművek baltikumi eltávolításával teszi összefüggésbe a döntést, mely észt részről az ukrajnai orosz invázió 2022-es megindulása után született.

 

„Kaja Kallas. A büntető törvénykönyv cikke szerint keresik”

 

– áll a TASS ügynökség szerint a keresett személyek oroszországi adatbázisában. Az adatbázis nem írja, hogy melyik cikk alapján adták ki az elfogatóparancsot.

 hirdetes_300x300  

 

A Nastojaščej vremja szerver emlékeztetett arra, hogy 2022 novemberében az észt kormány alá tartozó munkacsoport az ország 322 szovjet emlékműve közül 244 eltávolítását vagy cseréjét javasolta. Ezzel egy időben az orosz bűnügyi központ vezetője, Alekszandr Basztrykin jelentést készített az emlékművek lerombolására vonatkozó észt tervekről. A nyomozóknak elsősorban az orosz jog szempontjából kellett volna felmérniük a kezdeményezésben érintett személyek tevékenységét.

 

Kallas mellett a balti országok több tucat politikusa és tisztviselője jelent meg az orosz belügyminisztérium keresett személyek adatbázisában, köztük a lett parlament 68 képviselője közül 59-en, akik jóváhagyták az Oroszországgal kötött műemlékvédelmi megállapodásból való kilépést, – jelentette a Mediazona North. A TASS szerint az észt kormányhivatal vezetője, Taimar Peterkop és a litván kulturális miniszter, Simonas Kairys ellen is kiadták az elfogatóparancsot.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!