Nyitókép: SITA

 

Hat hónap letöltendő és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság Nicolas Sarkozy volt francia elnököt.

Az ügy a 2012-es elnökválasztási kampányának illegális finanszírozása miatt robbant ki, amelyre állítólag a törvényes határ közel kétszeresét költötte a kampánystáb. A túlköltekezést kettős könyveléssel próbálta elfedni az ex-elnök stábja. Arra nincs bizonyíték, hogy Sárközy tudott-e a kettős könyvelésről. A volt államfő ügyvédje már bejelentette, hogy fellebbezni fog a francia legfelsőbb bíróságon.

 

Bár a szerdai ítélet enyhébb volt az eredeti büntetésnél, mégis szigorúbb volt, mint az ügyészek által kért egy év felfüggesztett büntetés. Sarkozyt eredetileg egy év börtönre ítélték, de a fellebbviteli bíróság szerint hat hónapot kell letöltenie, további hat hónapot felfüggesztve.

 hirdetes_300x300  

 

Sarkozy 2007 és 2012 közötti egyetlen hivatali ideje óta jogi problémákkal küzdött. Számos ügyben vádat emeltek ellene korrupció, vesztegetés, befolyással üzérkedés és kampányfinanszírozási jogsértések miatt.

 

Az úgynevezett „Bygmalion-ügyben” a 69 éves politikust azzal vádolták, hogy jobboldali pártja, az akkor még UMP néven ismert párt, együttműködött egy PR-céggel, hogy elrejtse 2012-es újraválasztási kampányának valódi költségeit.

 

Amikor a bíróság 2021-ben kimondta az egyéves börtönbüntetést, ő lett Franciaország első világháború utáni elnöke, akit börtönbüntetésre ítéltek. A bíróság azonban azt is kimondta, hogy az ítéletet elektronikusan ellenőrzött házi őrizetben kell letöltenie, nem pedig börtönben.

 

Sarkozy eddig nem ült börtönben

 

A volt francia elnök „határozottan” tagadott minden jogsértést, azzal vádolva a Bygmalion céget, hogy az ő háta mögött gazdagodott meg. Sarkozy ragaszkodott hozzá, hogy soha nem tudta volna elképzelni, hogy „hamis számlák rendszere létezik”. Az ügyészek szerint Sarkozy közel 43 millió eurót költött a 2012-es kampányára, ami csaknem a duplája a megengedett 22,5 millió eurónak.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!