Nyitókép: SITA

 

Nem alakultak túl biztatóan az elmúlt napokban a tárgyalások a túszok szabadon bocsátásáról és a fegyverszünetről Izrael és a Hamász palesztin radikális mozgalom között – mondta ma Muhammad bin Abdar Rahman Száni katari miniszterelnök. Katar közvetítőként lép fel a tárgyalásokon, a miniszterelnök szerint továbbra is nézeteltérések vannak a humanitárius segítségnyújtással kapcsolatban.

 

Számos ország, köztük az Egyesült Államok tűzszünetet szorgalmaz, miközben Izrael Hamász elleni hadjárata ötödik hónapja folytatódik. Az ilyen irányú megbeszélések láthatóan még a müncheni biztonsági konferencián is folytatódnak, ahol Sání is nyilatkozott.

 

 hirdetes_300x300  

A média szerint a miniszterelnök azt mondta, Katar továbbra is törekszik a kívánt eredményre, de „az idő nem nekünk kedvez”. Részleteket nem árulhat el, de egy lehetséges megállapodásban szereplő „humanitárius csomagot” kiemelt problémaként említette.

 

Nem sokkal korábban az AFP közzétette a Hamász egyik meg nem nevezett képviselőjének nyilatkozatát, amely szerint a radikálisok azzal fenyegetőztek, hogy felfüggesztik a tárgyalásokat, ha a Gázai övezet nem kap új humanitárius segélyszállítmányt. Konkrétan segélyszállítást követelnek Gáza északi részére, ahol az izraeli hadsereg októberben megkezdte invázióját.

 

Izrael több tucat túsz szabadon bocsátásáról tárgyal, amelyet a Hamász az október 7-i, határokon átnyúló támadás során lefoglalt. Az Európai Unió és az USA által terroristaként számon tartott fegyveres csoport az izraeliek kivonulása mellett az Izraelben hosszú börtönbüntetését töltő palesztinok számára is szabadságot követel.

 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök eközben ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael addig vívja a háborút, amíg a Hamasz teljesen meg nem semmisül. Ezzel egy időben bejelentette a Gáza déli részén fekvő Rafah elleni szárazföldi támadást, amelyet a Hamász utolsó bástyájaként ír le ezen a területen.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!