Nyitókép: SITA

 

Ha idén januárban lennének a képviselőházi választások, azokat az ANO mozgalom nyerné a szavazatok 31,5 százalékával.  A második a Kalózpárt (Piráti) lenne 13 százalékkal, a harmadik pedig az ODS 12 százalékkal, derül ki a Medián ügynökség választási modelljéből, mely szerint hat politikai párt és mozgalom kerülne be a törvényhozásba.

 

A Medián szerint a Kalózok második helye valószínűleg az első szavazók körében elért magasabb támogatottságnak köszönhető, valamint az összességében alacsonyabb részvételi aránynak, ami főként az ODS, a Lidovci és a TOP 09 által alkotott Spolu koalíció korábbi szavazóit érinti. Ezek a tényezők állnak az ANO korábbi felméréshez képest enyhe visszaesése mögött is, amit szintén az okoz, hogy a szavazók egy része a legerősebb ellenzéki mozgalomból a KSČM-hez (Kommunisták) került.

 

 hirdetes_810x300  

A negyedik legerősebb párt a választásokon az SPD lenne a szavazatok 10,5 százalékával. Az ötödik helyen a polgármesterek (Starostovia) végeznének, akikre a választók hét százaléka szavazna. 5,5 százalékos aránnyal a TOP 09 is bejutna b a képviselőházba.

 

A jelenlegi kormánykoalíció pártjait a potenciális választópolgárok összesen 40,5 százaléka támogatja. A választási modell szerint 94 parlamenti hely jutna nekik a képviselőházban. A felmérés azonban nem veszi figyelembe a pártok esetleges koalíciókötéseit. A választási modell szerint az ANO képviselőinek 79 helyük lenne a parlament alsóházában, az SPD pedig 27 mandátumot szerezne.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!