Nyitókép: SITA

 

A WikiLeaks alapítója, Julian Assange ma sem vesz részt a londoni Legfelsőbb Bíróság tárgyalásán, az X hálózaton megjelent WikiLeaks-bejegyzés szerint súlyos egészségügyi problémákkal küzd. A tárgyalás második, egyben utolsó napján Assange ügyvédei megpróbálják meggyőzni a bírópárt arról, hogy az amerikai kiadatásáról szóló döntés további felülvizsgálatot érdemel. Amerikai kormánytisztviselők azzal érvelnek, hogy az Egyesült Államoknak kémkedés miatt kellene eljárást indítania Assange ellen, és vádjai nem politikai indíttatásúak, hanem bizonyítékokon és jogállamiságon alapulnak.

 

Az 52 éves ausztrál állampolgár ellen 18 vádemelés történt az Egyesült Államokban, ebből 17-et kémkedés miatt. Az Egyesült Államok képviselője szerint Assange ” az Egyesült Államok stratégiai nemzetbiztonsági érdekeit fenyegette”, és veszélyeztette azokat a személyeket, akiknek neve szerepel a kiszivárgott dokumentumokban és videókban.

 

 hirdetes_300x300  

Az Assange vezette WikiLeaks több millió dokumentumot hozott nyilvánosságra, köztük számos háborúval, kémkedéssel és korrupcióval kapcsolatos titkos jelentést. 2010-ben például a WikiLeaks kiadott egy amerikai katonai helikopterről készült videót, amelyen civilek meggyilkolása látható Bagdadban. Néhány évvel később a szerver Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy és François Hollande francia elnökök amerikai lehallgatásáról számolt be, 2017-ben pedig több ezer dokumentumot hozott nyilvánosságra az Egyesült Államok kiberkémkedési gyakorlatáról.

 

Protesters shout outside the Royal Courts of Justice in London, Wednesday, Feb. 21, 2024. Julian Assange’s lawyers are on their final U.K. legal challenge to stop the WikiLeaks founder from being sent to the United States to face spying charges. The 52-year-old has been fighting extradition for more than a decade, including seven years in self-exile in the Ecuadorian Embassy in London and the last five years in a high-security prison. (AP Photo/Kin Cheung)

 

Az eljárás alá vont kiadónak, aktivistának és programozónak számos támogatója van, akik ma is tiltakoztak a londoni bíróság épülete előtt. Kedden több tucat európai parlamenti vagy német parlamenti képviselő – főként a liberális és baloldali politikai pártokból – állt ki Assange mellett, a médiaszabadságra és Assange egyesült államokbeli bebörtönzésének potenciálisan problémás körülményeire hivatkozva, amelyek szerintük öngyilkossági hajlamot válthatnak ki.

 

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök ma Assange „hazatérésére” szólított fel. A nyilatkozatát idéző ​​Al Jazeera szerint fellebbezését a brit és amerikai képviselőkkel folytatott „legmagasabb szintű” tárgyalásokon tette meg. „Nagyon világossá tettem a véleményemet, nyilvánosan és magánéletben egyaránt. Ami sok, az sok. Ideje hazatérnie” – mondta az ausztrál miniszterelnök.

 

Assange akár 175 év börtönt is kaphat az Egyesült Államokban. A BBC szerint azonban az amerikai kormány alacsonyabb, négy és hat év közötti börtönbüntetésről beszél.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!