Nyitókép:  MTI/Kiss Gábor

 

581 éve ezen a napon született meg Mátyás király, aki a legigazságosabb magyar uralkodóként, népmesei hősként vonult be a történelmükbe, és akiről szülővárosában, Kolozsváron emlékeztek meg a Vallásszabadság Házában tartott ünnepségen, majd főtéri szobrát is a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták, számol be róla a maszol.ro.

 

Hunyadi Mátyás, a későbbi Mátyás király a történészek legvalószínűbb feltételezése szerint 1443. február 23-án látta meg a napvilágot Kolozsváron, Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet második gyermekeként. A középkori történelmünk egyik legnagyobb alakja, a központosított monarchia létrehozására irányuló törekvés fő képviselője. Bár neveltetése félbeszakadt, műveltsége így is jóval meghaladta a kor átlagos főuraiét. Életének már korai szakaszában felismerhetők voltak későbbi jellemvonásai: bátorsága, gyors elhatározása, nagyfokú önérzete és önállósága.

 

 hirdetes_300x300  
Kolozsvár, 2024. február 23.
Tasnádi Szilárd, Kolozs megyei alprefektus (b), Azzola Katalin, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári elnöke (k) és Csoma Botond parlamenti képviselõ (j) megkoszorúzza a Mátyás-szoborcsoportot Kolozsváron, a Fõtéren 2024. február 23-án. Ezen a napon, Mátyás király születésének 581. évfordulóján megemlékezõ ünnepséget tartottak, amelyen a magyar szervezetek díjátadóval, gyerekprogramokkal és koszorúzással tisztelegtek az uralkodó emléke elõtt.
MTI/Kiss Gábor
Kolozsvár, 2024. február 23.
Azzola Katalin, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kolozsvári elnöke beszédet mond a Mátyás király születésének 581. évfordulóján rendezett megemlékezõ ünnepségen Kolozsváron, a Vallásszabadság Házában 2024. február 23-án.
MTI/Kiss Gábor

 

1458. január 24-én a korábban apját támogató köznemesi rétegek segítségével királlyá választották, a Hunyadi és Garai család által kötött szegedi egyezmény értelmében azonban nagybátyja, Szilágyi Mihály személyében kormányzót állították mellé. Korona hiányában február 14-én az inthronisatio (trónra ültetés) szertartásával iktatták be.

 

 

Körkép.sk, maszol.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!