Nyitókép: SITA

 

Az Egyesült Államok keleti partján fekvő Dél-Karolina államban megkezdődött a szavazás arról, hogy a Republikánus Párt melyik jelöltet küldi a novemberi elnökválasztásra. A közvélemény-kutatások szerint a 77 éves Donald Trump korábbi elnök az egyértelmű favorit ezen az előválasztáson, pedig ez az egyetlen megmaradt ellenfele, Nikki Haley (52) állama.

 

A kampány kezdeti szakaszával ellentétben Haley a mai szavazás előtt élesen támadta Trumpot, figyelmeztetve a republikánus szavazókat, hogy Trump harmadik elnökjelöltsége vereséggel fog végződni.

 

 hirdetes_810x300  

Haley, akinek külpolitikai tapasztalata központi szerepet játszik kampányában, Trump Oroszországgal kapcsolatos álláspontjára összpontosított az elmúlt napokban Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető börtönben halálát követően. Bírálta Trumpot, amiért napokig várt, hogy kommentálja Navalnij halálát, majd Vlagyimir Putyin orosz elnököt sem okolta érte. Elítélte Trump korábbi kijelentéseit is, miszerint nem védi meg a NATO-szövetségeseit egy orosz támadástól, ha azt mondja, nem költenek eleget védekezésre, illetve saját haderejükre.

 

Trump megkérdőjelezi Haley intelligenciáját, „madáragynak” nevezve, és gyakran rámutat arra, hogy kampányát az állam legkiválóbb republikánusai támogatták, köztük Henry McMaster kormányzó.

 

Dél-Karolina a republikánus elnökjelölti folyamat ötödik állomása a novemberi elnökválasztások. A folyamatot eddig Trump uralja annak ellenére, hogy több tucat büntetőeljárással kell szembenéznie. Januárban Iowában és New Hampshire-ben nyert, ebben a hónapban pedig Nevadában és az Amerikai Virgin-szigeteken követte sikereit.

 

Trumpnak eddig 63 küldöttet sikerült bevinnie a jelölőkonvencióba, az Egyesült Államok volt ENSZ-nagykövetének, Haleynek mindössze 17-et. Dél-Karolinában Trump és Haley 50 küldöttért verseng, Összesen 1215-re van szükség a novemberi választásokra való jelöléshez. A többség március 5-én, az úgynevezett „szuperkedden” lesz elérhető.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!