Nyitókép: Facebook, Potápi Árpád János oldala

 

A kormánynak mindenhol fontosak a diaszpórában élő magyarok – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombaton a Ciprusi-Magyar Baráti és Kulturális Kapcsolatok Társasága Hirokitíában tartott rendezvényéről az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

 

Potápi Árpád János úgy fogalmazott: jó látni azt, hogyan alakul a diaszpórában élő közösségek élete a nagyvilágban, akár Európában, akár a tengeren túl. Tapasztalatai szerint nagy jelentősége van a mintegy 2,5 milliós magyarságot jelentő diaszpóra, mint nemzetrész megőrzésének.

 

Közölte: 50-60 éve lehet beszélni ciprusi magyarságról, amely nagyrészt vegyes házasságoknak köszönhetően alakult ki.

 hirdetes_300x300  

 

A ciprusi magyar közösség élete az elmúlt években, évtizedekben egyre aktívabb lett, 2013-ban előbb Nicosiában hoztak létre hétvégi magyar iskolát, amelyet Páfoszon és Limassolban követtek újabbak, nemsokára pedig Larnakán is beindul a hétvégi magyar oktatás – mondta az államtitkár.

 

A hétvégén Hirokitíában rendezett farsangi programra is mintegy 50-60 gyermek érkezett a sziget minden részéről szülőkkel, nagyszülőkkel – emelte ki Potápi Árpád János, hozzátéve, hogy az ortodox kereszténységben a böjti időszak később kezdődik.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!