Nyitókép: SITA

 

Májustól kezdődően növekszik az anyagi kompenzáció mértéke azon alkalmazottak számára, akik saját autójukat használják munkavégzésre.

 

A személygépkocsik esetében  az eddigi 0,252 euróról 0,265 euróra emelkedik a munkáltató hozzájárulása minten egyes megtett kilométerért. Az egykerekű járművek, azaz a motorkerékpárok és a triciklik esetében a hozzájárulás 0,071 euróról 0,075 euróra emelkedik kilométerenként, derül ki a Szociálisügyi Minisztérium rendeletéből.

 

 hirdetes_300x300  

Egy gyakorlati példán illusztrálva, ha az alkalmazott üzleti, szolgálati útra indul Kassáról Pozsonyba és vissza a saját autójával, akkor 650 kilométert tesz meg. Jelenleg a munkáltatójától kilométerenként 0,252 eurós pénzbeli kompenzációra jogosult, ami 163,8 eurót jelent. A javasolt 0,265 eurós emelt mértékkel májustól 172,25 eurós anyagi hozzájárulás illeti meg, ami 8,45 euróval több az eddiginél.

 

A saját gépkocsi használatáért járó alapkompenzáció összegét legutóbb 2023 júniusától emelte a tárca a tavaly februári statisztikai adatok alapján.

 

„Most az anyagi ellentételezés összegének átértékelése zajlik, hiszen tavaly decemberben a gépjármű-üzemeltetéssel kapcsolatos tételek havi összesített árindexe elérte a 105 százalékos értéket, ami öt százalékpontos növekedést jelent az előző évhez képest. a bázis” – tájékoztatott a Munka- és Szociálisügyi Minisztérium.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!