Nyitókép: SITA

 

 

A Visegrádi Csoport (V4) jelenleg megbénult az ukrajnai konfliktus megoldásáról alkotott eltérő vélemények miatt – vélik a ČTK által megkeresett cseh politológusok. Szerintük azonban az együttműködés teljes vége nem valószínű. Nem várnak komolyabb áttörést a Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország miniszterelnökének keddi prágai találkozójától sem. Politológusok szerint a nézeteltéréseket a színfalak mögötti megegyezéssel fogják feloldani.

 

„A Visegrádi Csoport politikai szinten biztosan nem fogja elérni azt a fontosságot, amely nagyjából tíz évvel ezelőtt, a migrációs válság idején volt”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Pavlína Janebová, a Nemzetközi Ügyek Szövetségétől (AMO). Szerinte ennek oka, hogy a V4 két táborra oszlik az ukrajnai orosz agresszió kérdésében.

 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök Pozsony és Budapest kétértelmű álláspontjával kapcsolatban Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna elleni háborújáról azt mondta, hogy a keddi csúcs megmutatja, van-e még értelme a V4-nek. Megdöbbentette Robert Fico szlovák miniszterelnök beszéde a háború második évfordulóján. Az elmúlt napokban Fico a cseh hírügynökség szerint relativizálta Ukrajna támogatásának szükségességét. A hétvégén például a „nyugat elbukott stratégiájáról”, Kijev további támogatására és a feszültség totális eszkalálására irányuló törekvéseiről beszélt. Hasonlóan vélekedik Orbán Viktor miniszterelnök is. Petr Fiala (ODS) cseh kormányfő fontosnak tartja az ilyen formátumú találkozókat az európai konszenzuskeresés szempontjából, de a Ficóval és Orbánnal folytatott tárgyalásoknak az eltérő vélemények miatt nem „nagyon örül” .

 

„Már egy ideje elgondolkodhatunk azon, hogy a V4 formátum nem merült-e ki, mert az egyes országok (csoportok) különböző utat jártak be modern történelmük különböző szakaszaiban”

 

– mondta Otto Eibl, a Masaryk Egyetem Társadalomtudományi Kara Politikai Tanszékének vezetője.

 

„Fiala miniszterelnök ugyanakkor nem egy konfrontatív politikus, aki ultimátumokat adna bárkinek”

 

– tette hozzá. Janebová elismeri, hogy a V4-en belüli viszony most a legmagasabb politikai szinten megszakadt, de nem gondolja, hogy a V4-eknek befellegzett. „A V4 az alsóbb szintekre is lekerült, ahol még mindig tart az együttműködés” – mutatott rá.

 

Eibel szerint valószínű, hogy az állami vezetők megegyezéssel oldják meg a színfalak mögött a V4-ek nézeteltéréseit. Emellett szerinte várható volt, hogy Fico álláspontjai milyenek lesznek – mondta a politológus. „Hónapok óta ugyanúgy viselkedik” – jegyezte meg. Eibel szerint Fico kemény retorikája csak a választók kedvének való megfelelés lehet. Ennek ellenére szerinte a Fico által elhangzottakhoz hasonló kijelentések nem szerencsések, mert azok legitimálják a Kreml rendszerét – tette hozzá.

 

Janebová is úgy véli, hogy Fico megnyilvánulásai elsősorban a szlovák választóknak szólnak. „Eddig nem láthattuk, hogy például Magyarországhoz csatlakozott volna, és az EU-ban folytatott tárgyalások során blokkolta volna az Ukrajnának nyújtott segélyeket” – mutatott rá. De azzal is egyetért, hogy a hasonló kijelentéseknek hosszú távú negatív hatásai lehetnek. A keddi üléstől nem vár „pompás állásfoglalást”. „Azt hiszem, óvatosabbak lesznek” – tette hozzá.

 

Miroslav Mareš, a brünni Masaryk Egyetem politológusa szerint a V4 most gyakorlatilag megbénult. „A cseh diplomácia azonban valószínűleg nem akarja teljesen megszüntetni ezt az együttműködést, mert azt reméli, hogy ennek legalább némi korrekciós hatása lehet különösen Szlovákiára nézve” – mondta.

 

Csehország tavaly év közepe óta a V4 elnöke. Novemberben mind a négy ország elnöke találkozott Prágában, és számos miniszteri szintű találkozóra is sor került. Fiala január közepén szkepticizmusának adott hangot a miniszterelnöki találkozó lehetséges eredményeivel kapcsolatban. Múlt héten és ma megismételte, hogy az, hogy a V4-ek miniszterelnökei csak most találkoznak, a Szlovákiában és Lengyelországban zajlott választások és az azt követő kormányalakítások miatt volt. Fontos volt a február eleji többéves pénzügyi keretről szóló uniós megállapodás is.

 

ČTK

Megosztás:
Címkék: prágai csúcs V4 V4-ek

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!