Nyitókép: SITA

 

A hálózat fejlesztése már 9 éve folyik, és ezzel Ukrajna az Egyesült Államok elsőszámú hírszezési partnere lett Oroszországgal szemben.

Három amerikai elnök adta kézről kézre a gondosan épített hálózatot

 

A szervezés Barack Obama elnöksége idején kezdődött, majd Donald Trump folytatta, és jelenleg Joe Biden felügyeli. A hálózatot „darabról darabra” állították össze, türelmes óvatossággal, nehogy valamilyen nagyobb zavar leleplezze az egész projektet, mielőtt az működésbe léphetne.

 hirdetes_300x300  

 

Az ügy azért nyúlik vissza olyan régre, mert Ukrajna számára az oroszokkal vívott konfliktus már 10 éves, de csak két éve robbant ki igazán láthatóan és teljes valóságában. Az amerikai vezetés a Krím annektálása óta meglehetős világossággal észlelte az orosz katonai szándékok erősödését Ukrajnával szemben, amelynek keleti régióiban egy korlátozott helyi háború már meg is kezdődött.

 

Az amerikai bizalom megszerzése nem volt könnyű

 

A The New York Times nagyszabású riportjából az derül ki, hogy az USA kezdetben saját erejéből gondolta az oroszokkal szembeni hírszerzést, mert nem érezték az ingatag és ide-oda változó kijevi kormányzatok megbízhatóságát.

 

Az amerikai hírszerzés eleinte vonakodott együttműködni Kijevvel, mert attól tartott, hogy az ukrán titkosszolgálati tisztviselők korrumpálódhatnak vagy lelepleződnek, és ha fény derül a CIA-vel való kapcsolatukra, az provokálni fogja Moszkvát.

 

2015-ben az ukrán katonai hírszerzés akkori vezetője, Valerij Kondratyuk tábornok kérés nélkül (vagy ahogy mondani szokás „önként és dalolva”) átadott egy köteg szigorúan bizalmas aktát a CIA-nek. Az iratok az orosz biztonsági rendszerről és annak munkatársairól szolgáltattak pótolhatatlan információkat.

 

Az ajánlatnak súlyt adott, hogy az ukránok bizonyították az amerikaiaknak, hogy olyan lehallgatások birtokában vannak, amelyek segítenek felderíteni Oroszország szerepét a Malaysia Airlines-17 járat lelövésében a kelet-ukrajnai szakadár területek felett.

 

A témáról bővebben az Euronews összeállításában olvashatnak.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!