Nyitókép: SITA

 

A Visegrádi Csoport országainak miniszterelnökei ma Prágában tárgyalnak az energiabiztonságról, az EU stratégiai programjáról, az illegális migráció megakadályozásáról és a Nemzetközi Visegrádi Alap további támogatásáról. A felek megosztja Ukrajna kérdése.

 

Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint ma Prágában az is kiderül, hogy Pozsony és Budapest Putyinnal, illetve Ukrajnával kapcsolatos kétértelmű álláspontja miatt van-e még értelme a V4-eknek. A cseh hírügynökség szerint Petr Fiala kormányfő sem örül a Robert Ficoval és Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való találkozónak nézeteltéréseik miatt, azonban fontosnak tartja a párbeszédet az európai konszenzus keresése szempontjából.

 

 hirdetes_300x300  

Tusk a V4-es találkozó előtt külön találkozik Fialával, majd délután Petr Pavel elnök fogadja a prágai várban. A lengyel miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy Fico szavai  a háború második évfordulóján megdöbbentették őt. Az AFP értesülései szerint Tusk arra a következtetésre jutott, hogy „nincs kompromisszum” annak kérdésében, hogy a magyar és a szlovák kormányfő vonakodik támogatni az orosz agresszióval szembesülő Ukrajnát. Tusk szerint a V4 sokat ért el akkoriban, amikor minden tagja”demokrata” és „a Nyugat megerősítésének határozott híve” volt. A lengyel miniszterelnök szerint a lengyeleknek, cseheknek, magyaroknak és szlovákoknak „objektíven, szinte kizárólagosan azonosak az érdekei”, így a biztonságpolitika terén is.

 

„Mindannyian békére vágyunk, de a békéhez az egyetlen út az, ha megakadályozzuk, hogy az agresszor elérje céljait. Nem engedünk az agresszív háború igazságtalanságának, a gonoszságnak, hanem segítünk a méltánytalanul megtámadottaknak védekezni. ” – szögezte le Fiala Ficonak címezve.

 

„Nem azt mondom, hogy a legnagyobb öröm számomra, hogy olyan kollégákkal találkozhatok, akikkel valójában számos kulcskérdésben nem értek egyet. A magyar és a szlovák miniszterelnökre gondolok. Azonban párbeszédet kell folytatni, valakinek tennie kell – mondta Fiala. Szerinte az az alternatíva, hogy „nem beszélünk egymással”, azzal fenyeget, hogy blokkolnak több, az ország biztonsága és jövője szempontjából fontos döntést.

 

„Egységet kell találnunk az EU kulcsfontosságú kérdéseiben, még ha az bonyolult is. Még a V4 formátumú találkozón is”

 

– tette hozzá.

 

Csehország tavaly év közepe óta a V4 soros elnöke. Novemberben mind a négy ország államfője találkozott Prágában, és miniszteri szintű találkozót is tartottak. Fiala január közepén szkepticizmusának adott hangot a miniszterelnöki találkozó lehetséges eredményeivel kapcsolatban. A múlt héten azt mondta, hogy a lengyel és a szlovák kormány megalakulása miatti csúszás leteltével itt az idő a találkozóra. Csehország számára fontos volt  a többéves pénzügyi keretről szóló február eleji uniós megállapodás is.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!