Nyitókép: SITA

 

32 európai médiacsoport, köztük az Axel Springer kiadó és a Schibsted médiacsoport pert indított az Alphabet leányvállalata, a Google ellen. 2,1 milliárd eurót követelnek a Google digitális hirdetési gyakorlata miatt okozott veszteségekért.

 

Az Axel Springernek kiadói vannak Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, a Cseh Köztársaságban, Dániában, Finnországban, Magyarországon, Luxemburgban, Hollandiában, Norvégiában, Lengyelországban, Spanyolországban és Svédországban. A felperesek csoportjába tartozik többek között az osztrák Krone, a belga DPG Media és Mediahuis csoport, a dán TV2 Danmark A/S, a finn Sanoma, a lengyel Agora, a spanyol Prensa Iberica és a svájci Ringier. A kiadók azért nyújtották be a keresetet, hogy az európai trösztellenes szabályozó hatóságok lépjenek fel a Google és digitális hirdetési gyakorlata ellen.

 

 hirdetes_300x300  

„Az érintett médiavállalatok veszteségeket szenvedtek el a kevésbé versenyképes piac miatt, ami a Google helytelen magatartásának közvetlen következménye”

 

– nyilatkozták a Geradin Partners és a Stek ügyvédei.

 

„A Google erőfölénnyel való visszaélés nélkül a médiacégek lényegesen magasabb reklámbevételhez jutottak volna, és alacsonyabb díjat fizettek volna a hirdetési szolgáltatásokért. Fontos, hogy ezeket a forrásokat újra be lehetett volna fektetni az európai médiakörnyezet erősítésére”

 

– tették hozzá a jogászok.

 

Rámutattak a francia versenyhatóság által 2021-ben a Google-ra annak hirdetési üzletága miatt kiszabott 220 millió eurós bírságra, valamint az Európai Bizottság tavalyi vádjaira.

 

A Google tavaly azt közölte, hogy nem ért egyet az Európai Unió (EU) trösztellenes hatóságának állításaival, miszerint az internetes óriáscég visszaél domináns helyzetével a digitális reklámozás terén.

 

Az elmúlt években világszerte panaszkodtak a kiadók a technológiai nagyvállalatok növekvő dominanciájára, az ún. Big Tech-nek a gyakorlatára a reklámozásban. A kiadók eladásokból való részesedése ugyanis csökken. Elemzők szerint a Google a legdominánsabb digitális hirdetési platform a világon.

 

A kiadók a megfelelő holland bírósághoz nyújtottak be keresetet, ott van ugyanis az EU trösztellenes szabályainak megsértéséből eredő kártérítési követelések kulcsfontosságú joghatósága. A cél az, hogy elkerüljék a több  hasonló pert a különböző európai országokban.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!