Nyitókép: Körkép.sk

 

Brit kutatók rájöttek, hogy az úgynevezett gamma interferon magas azoknak a szervezetében, akik a hosszú Covidtól szenvednek. Ez új tesztek és gyógymódok kifejlesztéséhez vezethet.

 

A koronavírus-járvány kirobbanása után nem sokkal kiderült, jóval a fertőzés lecsengése után is okozhat kellemetlenségeket a betegség. Az úgynevezett hosszú Covid kialakulásának okát azóta is aktívan keresik a tudósok, és most úgy tűnik, találtak egy forró nyomot.

 

 hirdetes_300x300  

Science Advances című tudományos folyóiratban megjelent publikációban a Cambridge-i Egyetem kutatói azt írják, azonosítottak egy olyan fehérjét, amely a vizsgálatok alapján összefüggésben áll a hosszú Covid tüneteivel, írja a HVG.

 

A szakemberek 55, hosszú Covidban szenvedő embert vizsgáltak, akik a koronavírus-fertőzés után legalább 5 hónappal súlyos tüneteket tapasztaltak. Vért vettek tőlük, majd a mintákban megnézték a citokinek szintjét. (A citokinek az immunrendszer és a vérsejtek megfelelő működésében szerepet játszó kis fehérjék csoportjai.)

 

 

A kutatók azt találták, hogy a fertőzés során a koronavírus az úgynevezett gamma interferon (IFN-γ) termelődését váltotta ki a szervezetben. Ez az immunrendszer normális reakciója: az IFN-γ gyulladást vált ki, ami annak a jele lehet, hogy az immunrendszer fertőzéssel küzd. Normál körülmények között az IFN-γ termelésnek le kell állnia, amint a fertőzés megszűnik.

 

A hosszú Covidban szenvedőknél azonban a citokin szintje továbbra is magas volt, egyes esetekben akár 31 hónappal a fertőzés után is. Mivel az IFN-γ gyulladást válthat ki, a tartós Covid néhány leggyakoribb tünetének okozója lehet.

 

Benjamin Krishna, a tanulmány egyik szerzője szerint az IFN-γ jól jön az olyan fertőzéseknél, mint például a hepatitis C, de fáradtságot, lázat, fejfájást, izomfájdalmat és depressziót okozhat. Ezeket a tüneteket a hosszú Covidban szenvedők is jól ismerik.

 

Egy másik fontos megállapítása a tanulmánynak, hogy a hosszú Covid megszűnését tapasztaló betegek 60 százalékának szervezetében csökkent az IFN-γ szintje. Ez egy igen fontos nyom, ugyanakkor azt még mindig nem tudni, pontosan mitől tűntek el a tünetek. Ahogy azt sem lehet tudni, hogy az IFN-γ a tünetek kiváltója vagy jelzője. Emiatt a jövőben tovább vizsgálnák a gamma interferon pontos hatását és szerepét.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.