Nyitókép: SITA

 

Az ellenzéki vezető egyik munkatársának közlése szerint, gyakorlatilag lehetetlen számukra halottaskocsit, illetve egy emlékestre termet bérelni.

Nagy erőkkel készülnek a rendfenntartók Alekszej Navalnij ellenzéki vezető pénteki temetésére Oroszországban. A gyászszertartásnak otthont adó templomot, valamint a temetőt rendőrök őrzik, az egész környéket hordozható fémkerítés zárja le.

 

A templom ajtaján fotózást és videózást tiltó feliratok láthatók, az oltár fölé biztonsági kamerát szereltek fel. Navalnij egyik munkatársa, Kira Jarmisz videós beszédet tett közzé, amelyet egyetlen szóval zárt: „Gyere!”, anélkül, hogy helyszínt és időpontot említett volna. Az AP helyszíni tudósítói szerint sokan félnek elmenni a temetésre.

 

 hirdetes_300x300  
Riot police officers guard the area near the Church of the Icon of the Mother of God Soothe My Sorrows, in Moscow, Russia, Friday, March 1, 2024. Relatives and supporters of Alexei Navalny are bidding farewell to the opposition leader at a funeral in southeastern Moscow, following a battle with authorities over the release of his body after his still-unexplained death in an Arctic penal colony. (AP Photo)

 

Egy moszkvai lakos Gennagyij, csütörtökön a temetőnél azt mondta, most itt van, és tudja, hogy pénteken is itt a helye, de fél attól, hogy mi fog történni.

 

A templom a moszkvai Marjino kerületben van, ahol Navalnij élt, a temető a Moszkva folyó túloldalán, így a koporsó szállítása ilyen szempontból is komoly nehézségekbe ütközik. Navalnij egy másik munkatársa, Leonyid Volkov azt mondta, lehetetlen halottaskocsit találni a holttest kiszállítására a templomba: a temetkezési irodák mondva csinált indokokkal megtagadják szolgáltatásaikat. Hasonló okból nem tudnak egy emlékestre termet bérelni sem.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!