Nyitókép: SITA

 

Joe Biden amerikai elnök és elődje, Donald Trump  csütörtökön Texas különböző pontjain ellátogatott az amerikai-mexikói határra. A Mexikóból az Egyesült Államokba irányuló bevándorlás jelentős kampánykérdés a novemberi elnökválasztás előtt, amelyen Biden és Trump valószínűleg ismét szembekerül egymással. Így a 480 kilométeres amerikai-mexikói határon tett látogatás alkalmával mindketten hangsúlyozták, hogy képesek megoldani az illegális migráció problémáit, és egymást vádolták a bevándorlási rendszer hibás működésével.

 

A két politikus látogatása rendkívül hasonló volt. Biden és Trump fél órával egymás után érkezett Texasba. Mindegyikük kiválasztott egy optimális helyet, ahol beszédet tarthat, tájékozódhat a határon kialakult helyzetről, sétálhat egyet a Rio Grande folyó mentén, és közvetlenül a nyilvánossághoz beszélhet. Nyilatkozataik egy ideig még fedték is egymást, de a hasonlóság ezzel véget is ért.

 

 hirdetes_300x300  

Biden igyekezett rávilágítani a kompromisszumos határbiztonsági törvény elfogadásának szükségességére, amelyet a republikánusok Trump parancsára temettek el, és felkérte a republikánus exelnököt, hogy támogassa vele a törvényhozók erőfeszítéseit a határvédelmi finanszírozás növelésére és a szigorúbb intézkedésekre.

 

Ezzel szemben Trump a határ menti Eagle Pass városában azzal vádolta Bident, hogy rosszul irányította a bevándorlási politikát, és azt mondta, hogy ha visszatér a Fehér Házba, akkor „gondoskodni fog” az illegális bevándorlás problémájáról.

 

„Olyan ez, mint a háború”

 

– mondta Trump, miközben a szögesdróton át a folyóra nézett, felemelte öklét, integetett és kiabált a mexikói oldalon álló embereknek, akik visszaintegettek. Majd kijelentette, hogy a határra érkező migránsok bűnözők, egy részük terrorista, hasonlóan ahhoz, amit 2016-os első elnökválasztási kampánya során állított.

 

Az illegális határátlépések kérdése intenzív, az amerikai figyelem középpontjában áll, hiszen Biden hivatali ideje alatt több mint 6,3 millió migránst fogtak el, akik illegálisan lépték át az Egyesült Államok határát, ami több, mint a korábbi kormányok idején.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!