Nyitókép: HVG

 

Környezetbarát és igen olcsó módszert találtak svájci kutatók nemesfémek, így többek között az arany kinyerésére a már elhasználódott áramköri alkatrészekből, például alaplapokból.

 

alóságos aranybányát jelentenek az elektronikai hulladékok, amelyekből kinyerhetők a korábban hasznosított nemesfémek, többek között az arany. Azonban a fémek elektronikai hulladékból történő hatékony újrahasznosítása költséges, sok energiát és nagyon drága gépeket igényel. Ezért is figyelemre méltó svájci kutatók felfedezése: egy élelmiszer-melléktermék, a tejsavófehérje felhasználásával lehet visszanyerni az aranyat az elektronikai hulladékból, ami a korábbinál jóval hatékonyabbá teszi az újrahasznosítási folyamatot.

 

A kutatók úgy találták, hogy a teljes újrahasznosítási folyamat energiaköltsége 50-szer kisebb lehet, mint az elektronikai alkatrészekből kinyert arany értéke, másként fogalmazva: minden elköltött dollárból 50 dollár értékű aranyat lehet kihozni.

 hirdetes_300x300  

 

A felfedezés gyökeresen megváltoztathatja a számítógépes hulladékok feldolgozásának módját, legalábbis az aranyban gazdag hulladékokét. Mivel ez az iparág a következő néhány évtizedben nagy valószínűséggel felpörög, az újrahasznosítók hatékonyabb módszereket akarnak majd az elektronikai hulladék feldolgozására.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!