Nyitókép: SITA

 

Eddig legalább öt halálos sérültje és több sebesültje van annak a légiakciónak, melynek során az Egyesült Államok jelentős mennyiségű segélyt dobott le ejtőernyőkkel a gázai övezetben.

Eddig körülbelül 40 ezer élelmiszeradag légiszállítmányt dobott le az US Air Force Gáza déli körzetében, de a jó szándék sajnos technikai hibákkal is párosult. A szórások környékén mindig tömegek gyűlnek össze, és mint látható, a rakományok szinte zúdulnak az égből, és érkezési pontjaik kiszámíthatatlanok.

 

Mint az X-en közölt riasztó felvételeken jól kivehető, hogy több rakomány ejtőernyője nem nyílt ki, és egyes szállítmányok gravitációs sebességgel csapódtak a felszínre.

 hirdetes_300x300  

 

Az eddig közölt adatok szerint öt ember lelte halálát a balesetekben, köztük két gyermek, és sebesülések is történhettek. (Az még vizsgálatra vár, hogy az adott szállítmányokat az amerikai vagy a francia légierő dobta-e le, de a legtöbb beszámoló az amerikaiakat említi.)

 

 

Mi van a csomagokban?

 

A küldemények C-130 óriás szállítógépekről érkeznek, melyeket Törökországban töltenek fel az amerikai katonai kontingens készleteiből (MRE). A ledobott csomagokról azt lehet tudni, hogy disznóhústól mentesek, és egy doboz egy főétkezést és süteményt tartalmaz, 1250 kalóriaértékben, valamint fűszert és vécépapírt.

 

An aircraft airdrops humanitarian aid over Gaza the northern Gaza Strip, as seen from southern Israel, Friday, March 8, 2024. (AP Photo/Leo Correa)

 

A The Washington Post a múlt héten azt írta, hogy az akció annyira költséges, hogy abból lehetne hatékonyabb módszereket is finanszírozni. Erre vonatkozó átfogó tervet viszont nem mutatott be senki. Ha Gáza összes menekültjét így kellene ellátni, ahhoz az amerikai légierő valamennyi szállítógépe sem lenne elég, naponta.

 

Többek szerint a légiszállítmányok, bármilyen sűrűek is lennének, randomszerűen érkeznek a földre, mert a lakosság nem kap előzetes tájékoztatást, és az ejtőernyők fogadását nem szervezi meg senki. Elosztásuk ezért eleve nem lehet arányos és igazságos.

 

Mint megírtuk, a segélyszervezetek azt jelentették,hogy szinte lehetetlenné vált a szállítmányok közúti eljuttatása Gázában, az izraeli hadsereggel való koordinációs nehézségek, a folyamatos harcok és a közrend összeomlása miatt.

 

Az X-en sokan szóvá tették, hogy több szállítmányt a Hamász kaparintott meg, és a landolásokat erőszakos cselekmények is kísérték.

 

Az amerikai vezetés is felismerhette a légihíd nem kellő hatását, és tegnapi uniós beszédében Joe Biden amerikai elnök be is jelentette egy úszó kikötő (pontonhíd) felállítását a gázai parszakaszon, hogy a küldemények nagyobb számban és ellenőrizhetőbben jussanak el a rászorulókhoz. (Megjegyzendő, hogy a tengeri rakományok szállítása és elosztása még teljesen tisztázatlan.)

 

A tengeri módszer valóban hatásosabb lehet a légihídnál, de kiépítése hetekbe telhet, és azt sem lehet még kiszámítani, hogy Ciprusról mikor indulhatnak el a szállítmányok.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.