Nyitókép: RTVS

 

Belső elemzés után az Amerikával kötött védelmi megállapodás egyes részeinek újratárgyalását szeretné Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter. Branislav Gröhling (SaS) ellenzéki parlamenti képviselő az RTVS Sobotné dialógy műsorában erre azt mondta, hogy változik a Smer retorikája.

 

„A szerződés egyes részei kiegyensúlyozatlannak tűnnek, és szeretnénk újratárgyalni őket, mert csak a kiegyensúlyozott szerződések működhetnek” – mondta a miniszter. Elmondása szerint a múlt héten készült egy elemzés, amely több megvitatásra szoruló területet azonosított. Kifejtette, ezek a kölcsönös kapcsolatok, a különböző hozzájárulások és a bejelentési kötelezettségek területei. Kiemelte: a szerződést csak tíz év után lehet felbontani. Gröhling rámutatott: a Smer-SD képviselői a választások előtt a szerződés felbontásáról vagy ezzel kapcsolatos népszavazásról beszéltek.

 

 hirdetes_300x300  

Kaliňák a műsorban azt is bírálta, hogy a cseh fél részéről felfüggesztették a kormányközi egyeztetéseket a két kormány eltérő álláspontja miatt az ukrajnai háborúról. Szerinte két ország kapcsolatát csak a kétoldalú kérdések kellene, hogy meghatározzák. Hogy a csehek mégsem így járnak el, azt a közelgő választásokba való beavatkozásnak tartja. Gröhling szerint a csehek már korábban is világossá tették, hogy nem szeretik Szlovákia „orosz rezsimmel való cirógatását”.

 

A védelmi miniszter szerint téves az ukrajnai háborúról alkotott harcos nézet. Kaliňák szerint a szlovák diplomácia vezetőjének, Juraj Blanárnak (Smer-SD) orosz kollégájával, Szergej Lavrovval való törökországi találkozóját az orosz fél  kezdeményezte. Megismételte, hogy Oroszország megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy megtámadta Ukrajnát, ugyanakkor az EU sorozatos hibáiról is beszélt. „Egyértelműen ki kell mondani, hogy Oroszország az agresszor, csomagolnia és mennie kell” – válaszolta Gröhling.

 

Kaliňák bejelentette, hogy március végéig elkészülhet a légvédelmi rendszert garantáló új szerződés. Ismét bírálta az S-300-as rendszer Ukrajnának való átadását. Gröhling szerint azonban ez a légvédelmi rendszer a mi körülményeink között már nem volt használható.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!