Nyitókép: SITA

 

Fontos bejelentést tett a brit védelmi miniszter Kijevben, Párizs pedig tisztázta: nincs napirenden Macron elnök – szövetségesek körében is nagy vihart – ajánlata, és nem küldenek harcoló csapatokat Ukrajnába.

Nagy-Britannia növeli az Ukrajnának szánt drónokra fordított kiadásait: London összesen 10 ezer újabb drónnal akarja támogatni Kijevet – ezt Grant Shapps brit védelmi miniszter jelentette be csütörtök este kijevi látogatását követően.

 

„Fokozom elkötelezettségünket, hogy Ukrajnát korszerű új drónokkal fegyverezzük fel, amelyek közvetlenül a világ vezető brit védelmi iparától származnak – a gyárból egyenesen a frontvonalra. Arra bátorítom a nemzetközi partnereket, hogy csatlakozzanak Nagy-Britannia erőfeszítéseihez”

 

 hirdetes_300x300  

– mondta Shapps a Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélésen.

 

A brit kormány mintegy 380 millió euróra emelné a már meglévő, 230 millió font értékű, drónokra vonatkozó ígéretét – írta Shapps az X-en is: „A drónok megváltoztatják a háború menetét”. Shapps szerint az ukránok a brit fegyverek segítségével megsemmisítették az orosz fekete-tengeri flotta közel 30 százalékát.

 

A minisztérium nyilatkozata szerint ezek elsősorban úgynevezett FPV (First Person View) drónok lesznek, amiket pilótafülke-perspektívából lehet irányítani. Ezeket már sikeresen bevetették az orosz légvédelem kikerülésére és a célpontok eltalálására – olvasható a brit sajtóközleményben. Emellett 1000 kamikaze drónt, valamint felderítő és haditengerészeti drónokat is küldenek a britek.

 

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter egy francia televíziónak adott interjújában kijelentette:

 

„nincs szó arról, hogy harci csapatokat küldjenek Ukrajnába”.

 

Ezt azért látta fontosnak tisztázni, mert Emmanuel Macron francia elnök nemrég azt mondta, a jövőben „nem zárható ki” nyugati csapatok küldése Ukrajnába. Az Egyesült Államok és számos európai szövetséges is elhatárolódott Macron kijelentésétől.

 

Lecornu hozzátette, hogy bár jelenleg nem tárgyalnak harci csapatok bevetéséről, annak a lehetősége viszont fennáll, hogy Franciaország katonai személyzetet küld Ukrajnába a csapatok kiképzésére vagy aknamentesítési műveletekben való részvételre.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!