Nyitókép: Jack Guez/AFP via Getty Images

 

Izraeliek ezrei vonultak szombaton az utcákra, és a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátását, valamint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányának lemondását követelték.

 

Megtartották a túszok családjainak szombati gyűlését is Tel-Aviv központjában. Beszédet mondtak a Hamász terrorjának áldozatai és a túszok hozzátartozói, valamint egy fiatal nő, akit a palesztin szervezet még novemberben engedett szabadon.

 

Néhány száz méterrel arrébb több ezren tüntettek Netanjahu kormánya ellen új választásokat követelve. A rendőrség a védelmi minisztérium székháza közelében megakadályozta, hogy a tüntetők elzárják a város főútját – jelentette az izraeli média. Összesen 16 tüntetőt tartóztattak le.

 hirdetes_300x300  

 

A kormányellenes megmozdulások résztvevői azzal vádolják Netanjahut, hogy elhibázott politikájának hatására az országot felkészületlenül érte, amikor a Hamász és más szélsőséges csoportok október 7-én tömeges támadást indítottak Dél-Izrael ellen. Szombaton több százan tüntettek Yitzhak Herzog izraeli elnök jeruzsálemi rezidenciája előtt is. Ők is a túszok szabadságát követelték.

 

Izraeli becslések szerint 134 túsz, köztük 20 nő, van még mindig a fegyveresek kezén, de csak mintegy 100 túszról feltételezik, hogy még mindig életben van.

 

A Tel-Avivhoz közeli Caesarea kikötővárosban nagy tömeg gyűlt össze Netanjahu magánvillája előtt. Az egyik felszólaló, egy volt tábornok Netanjahunak címzett beszédében kiemelte: „Az önök politikája csak egy dolgot céloz: mindenáron hatalmon maradni. És a háború tökéletesen szolgálja az ön érdekeit”.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!