Nyitókép: Michalek archív

 

A magyar filmesek ismét bizonyították, hogy tehetségükkel, lelkesedésükkel, szorgalmukkal világszínvonalú produkciókat

Az Alasdair Gray skót író regénye nyomán forgatott Szegény párák 11 jelöléséből végül négyet váltott díjra, köztük a produkciós tervezés kategóriában. Az Oscar-gálán Mihalek Zsuzsa nevében is Shona Heath és James Price vette át a díjat.

 

„Óriási öröm, kiváló eredmény és újabb lendület a magyar filmeseknek és az egész ágazatnak Mihalek Zsuzsa Oscar-díja Jórgosz Lánthimosz Szegény párák című, Magyarországon készült filmjéért”

 

 hirdetes_300x300  

fogalmazott az MTI-hez eljuttatott közleményében Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, hozzátéve: Mihalek Zsuzsa hazai szakemberekből álló berendező csapatával filmtörténeti jelentőségű alkotás létrejöttéhez járult hozzá, melyet világpremierje óta méltatnak és díjaznak világszerte.

 

Január végén Mihalek a kultura.hu-nak azt nyilatkozta, hogy nem lepte meg a jelölés. „Amikor megláttuk a látványterveket, és nekifogtunk őket megvalósítani, éreztük, hogy ütős lesz, majd amikor a stábtagok elképedve jöttek be a díszletbe, már tudtuk, hogy valami nagyon jót csináltunk. Jórgosz Lánthimosz rendező neve eleve garancia a minőségre. Két angol tervező, James Price és Shona Heath elképzelései alapján, de a saját ízlésünket latba vetve dolgoztunk. Nagy csapat vagyunk, sokan segítik a munkámat, és csupán szerencse kérdése, hogy az én nevemet sorolták fel az Oscar-jelöltek között. Fontos feladatom felkutatni és jól dönteni, hogy kiket veszek magam mellé” – fejtette ki.

 

Mihalek azt mondta a jelölésről, hogy a filmakadémia döntését magyar idő szerint fél háromkor élőben ismertették a YouTube-on, és hogy „elmondhatatlan érzés volt, amikor kimondták a nevemet. (…) Arra gondoltam, hogy megérte a rengeteg munka, és hogy mostantól ehhez méltóan kell dolgozni. Nem mintha eddig nem a maximumon teljesítettünk volna, de ez a jelölés további inspirációt jelent.”

 

Mihalek 1986 óta van a szakmában, és azt mondja, nem kell az interneten berendezési tárgyak után kutatnia, mert rögtön tudja, hol kap olyan bútorokat és textileket, melyekre az adott filmhez szüksége van.

 

Nyolc év alatt Mihalek Zsuzsa már a negyedik magyar alkotó, akit kitüntet az amerikai filmakadémia. Nemes Jeles László 2016-ban a Saul fiáért a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat vehette át, Deák Kristóf 2017-ben a Mindenkivel a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriájában nyert, Sipos Zsuzsanna pedig 2022-ben Denis Villeneuve filmje, a Dűne első részének a berendezőjeként kapta meg az arany szobrocskát.

 

Körkép.sk, Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!